• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szolnoki vérvétel - Felesleges a sorbanállás

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Vérvétel előtt egy könnyű reggeli, és a rendszeresen szedett gyógyszerek bevétele sok vízzel, megengedett, sőt kötelező.

Emberek állnak hosszú sorban szinte minden hétköznap kora reggel – néha már hat óra előtt - Szolnokon, a Hetényi Géza Kórház Hősök téri Rendelőintézete előtt, nyitásra várva. Az ajtók 7 órakor kinyílnak, a kígyózó sor hossza gyorsan csökken, sokan a földszinti laboratórium felé veszik az irányt, vértvételre jönnek, mások a többi szakrendelésre érkeznek. Vajon elkerülhetetlen ez a jelenség, vagy csak egy rossz beidegzésről van szó, és mi, betegek tesszük nehezebbé az életünket? – ennek próbált meg utánajárni a weborvos.

A szakrendelő laboratóriumában reggel 7-től 14 óráig történik a vérvétel, 7-15 között adják ki a leleteket. A betegfelvételi ablaknál ketten veszik el a beutalókat, a vérvételt négy szakasszisztens végzi. Naponta átlagosan 380-500 embertől vesznek vért. Gyorsan, pontosan, türelemmel végzik munkájukat az igen nagy gyakorlattal rendelkező szakdolgozóink– mondja dr. Mózer Erzsébet, az intézmény vezetője. A nyitás utáni első órában, tehát 7 és 8 óra között már 120-140 vérvételen is túl vannak a szakasszisztensek, majd 11 óra körül már nincs várakozási idő, azaz aki ekkor érkezik, percek alatt végez – fogalmaz a főorvos asszony.

Ne higgye senki – folytatja -, hogy nem próbáljuk meggyőzni az embereket a sorban állás feleslegességéről. A háziorvos kollegákat a szakmai találkozókon mindig megkérjük, figyelmeztessék pácienseiket, nem érdemes kora reggel útnak indulni vérvételre. Ők kérésünknek eleget tesznek, de utána minden érintett maga dönt, mikor induljon útnak. A többség ezt kora reggelre időzíti – teszi hozzá.

Sokan úgy tudják, hogy éhgyomorra kell jönni a laborba, így délelőtt már éhes lenne az ember, talán ezért igyekszik mindenki korra reggel letudni a vizsgálatot – vetjük közbe. Néhány kivételtől eltekintve, egy nagyon könnyű reggeli, és a rendszeresen szedett gyógyszerek bevétele bőséges folyadékkal /vízzel/ megengedett, sőt kötelező.

Általában 1-2 perc alatt megtörténik a betegfelvétel, a vérvétel nem tart tovább 5-6 percnél, tehát maximum tíz perc alatt túl van a vizsgálaton- válaszol dr. Mózer Erzsébet. A reggeli várakozást meghosszabbítja, hogy sokan /a várakozás ideje alatt/ nem készítik elő, vagy nem hozzák el a beutalót és a személyes okmányokat, azokat a betegfelvételi ablak előtt kezdik el keresgetni.

A vezető főorvos elmondja még, hogy a laboratóriumban egyelőre nem tervezik az előjegyzés bevezetését. Azokon a szakrendeléseken, ahol ezt megtették, gyakran előfordul, hogy a páciens késve érkezik meg az általa elfogadott /!!!/ előjegyzési időpontra, ami nem kívánatos torlódást okoz. Ha a vérvételen hasonló előfordulna, a nagy betegforgalom miatt a pontosan érkezők szenvednének hátrányt, ahogyan ezt számos szakrendelésen tapasztaljuk.

A betegek együttműködése szükséges, hogy az előjegyzési rendszer jól működjön, támogató hozzáállásuk nélkül "nem megy", ill. nem jól megy. Aki mindezeket a tényeket elfogadja, és a jó tanácsot megfogadja, biztos, hogy bosszúság nélkül távozik a vérvételről – állítja az intézetvezető főorvos.

Legolvasottabb cikkeink