• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szombaton Óbuda volt a legegészségesebb kerület

Regionális hírek Forrás: Egészségváros.hu

A szűréseken résztvevő lakosok csaknem 22 százalékánál mértek magas vérnyomást.

Május 9-én, Óbudán, a Flórián téren, a Richter Egészségváros programsorozat idei első állomásán közel ezren tettek egészségükért, mellyel a Szent Margit Kórház eszközbeszerzéséhez is hozzájárultak. A Richter Gedeon 2.000.000 forintos alapfelajánlását a lakosok szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon való részvételükkel 1.677.300 forinttal egészítették ki, így a gyógyszercég a nap végén 3.677.300 forint adományt adott át a Szent Margit Kórház számára. Az intézmény az összeget műtőbe kerülő mobil röntgenkészülék beszerzésére fordítja - tudósított a Program honlapja.

A Szent Margit Kórház szakemberei ingyenes szűrésekkel, konzultációkkal és a témába vágó beszélgetésekkel várták az óbudai családokat. A legtöbben koleszterinszintjüket, mintegy 305 fő, és vérnyomásukat – több mint 275 fő – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűréseken résztvevő lakosok csaknem 22 százalékánál mértek magas vérnyomást, a koleszterinszintje pedig minden harmadik embernek volt magas.

Csontsűrűség mérésen 160-an vettek részt, a szakemberek 60 főnél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel.

Az ingyenes – prosztata vizsgálatot 130-an keresték fel, 15 esetben javasolt további kivizsgálás, a helyszínen 10 jelentősen emelkedett értéket regisztráltak a szakorvosok. Az asztma szűrésen részt vettek közül 12 asztmás beteg kiszűrése történt. A nap folyamán véradásra is volt lehetőség, melyre 40 fő jelentkezett. A kiszűrt résztvevők azonnali tanácsadás keretében a kórház szakembereitől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről.

A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése mellé számos ismert személy állt. A rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen is találkozni az Egészségváros fővédnökével, Rudolf Péter színművésszel, nagyköveteivel: Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Radványi Dorottya műsorvezetővel, Krizsó Szilvia újságíróval, műsorvezetővel, valamint Rácz Zsuzsa írónővel, Nagy Tímea olimpikonnal, Kriston Andrea, a Kriston Intimtorna módszer kidolgozójával, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdették.

Számos tartalmas családi program kísérte a napot, a gyerekeket bábszínház, játszóház, arcfestés, valamint Gryllus Vilmos koncertje várta, melyre lelkes közönség gyűlt össze a színpad előtt.