• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Szülés után is épen, egészségesen

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu Szerző:
Szülés után is épen, egészségesen

Kismamáknak szóló egyedülálló kutatást indít a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.

Egy speciális, világszinten is egyedülálló összetételű étrend-kiegészítő segítheti a kismedence izomzatának szülés utáni regenerációját. Ezt várják a Debreceni Egyetem szakemberei a Babántúl elnevezésű innovatív kutatási programtól, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - írta az egyetem honlapja.

- A szülés normál esetben nem okoz maradandó kóros elváltozást, azonban a nők egyharmadánál valamilyen probléma alakul ki a medencefenék izmaiban. Megereszkedhet a medencefenék, gyengülhetnek a medence izmai, ami vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, sőt akár a medenceszervek süllyedéséhez vezethet. A szülés utáni regenerálódást már közvetlenül a szülés után el kell kezdeni, ezt szeretnénk elősegíteni a kutatással – tájékoztatott Póka Róbert klinikaigazgató.

A „Komplex hüvely regenerálás cink és PPAR delta agonista kombinációjával" című GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatás során azt vizsgálják, hogy milyen módon lehetne a hüvelyi szülést követően a kismedencei izomzat megújulását minél jobb hatásfokkal elősegíteni.

A most induló világszínvonalat képviselő klinikai kutatásba olyan várandós kismamákat szeretnének bevonni, akik első alkalommal terhesek, terhességük 8. vagy 9. hónapjában járnak, terhességük normál lefolyású és komolyabb problémáktól mentes.

Az édesanyák közvetlenül a szülés utáni 6 hétben – az úgynevezett gyermekágyas időszakban – egy leucint, cinket és omega3 zsírsavat is tartalmazó prenatális vitaminkészítményt kapnak majd.

A készítmény egyedi összetételének köszönhetően világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használják a klinika orvosai.

Az összetevők tudományos eredményeken alapozva segíthetik a szülés során igénybe vett, esetlegesen sérült medencefenéki és gátizmok minél gyorsabb és eredményesebb regenerációját.

- A vizsgálat nagyszerűsége abból adódik, hogy nem kell évtizedeket várni arra, hogy a kifejlesztett táplálék-kiegészítő eredményességét felmérjük, hanem már 6 héttel a szülés után kimutathatóvá válnak a jótékony hatások – hangsúlyozta Póka Róbert.

A szülést követő hat hét és hat hónap kritikus az anyai szervezet felépülése szempontjából. A megfelelő regenerálódás viszont javítja az életminőséget és számos későbbi nőgyógyászati problémát előz meg.

- Azt reméljük, hogy a hat hetes kezeléssel javul a hüvelyfal, a gátizomzat rugalmassága és ereje, így megelőzhetőek, vagy csökkenthető lesznek a kismedencei izomzat gyengüléséből adódó tünetek. Ebben a kritikus időszakban viszont az édesanyák szinte kizárólag csak a kisbabára figyelnek, ezért a Babántúl programmal arra is szeretnék felhívni a kismamák figyelmét, hogy kisbaba születése után is van élet, és foglalkozzanak magukkal – fogalmazott Takács Péter, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora.

A kutatást vezető amerikai szakember, aki egykor Debrecenben élt és szerzett orvosi diplomát, kiemelkedő eredménynek tartja, hogy az innovatív és teljes mértékben újnak számító projekt a Debreceni Egyetemen valósulhat meg.

Legolvasottabb cikkeink