• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szuperkórházat is épít a debreceni egyetem

Regionális hírek 2022.03.02 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Szuperkórházat is épít a debreceni egyetem

A várhatóan 10 éves távlatban megvalósuló, 150-200 milliárd forintos beruházás tervezését 2024-ig szeretnék befejezni.

Jelentős infrastrukturális beruházásokra készül a Debreceni Egyetem a következő nyolc évben, több mint 400 milliárd forintot költenének a fejlesztésekre, többek között egy szuperkórházra – ismertette Bács Zoltán kancellár az intézmény, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés és a Debreceni Önkormányzat jövőbeni terveit bemutató sajtótájékoztatón - derül ki az unideb.hu beszámolójából.

A 400 milliárd forint 50 százalékát egészségügyre, 30 százalékát oktatásra, 20 százalékát innovációra, gazdaságfejlesztésre fordítanánk – jelentette ki a Kölcsey Központban tartott keddi tájékoztatón Bács Zoltán.

A kancellár a tervezett egészségügyi beruházások között említette a sugárterápiás és a diagnosztikai eszközök fejlesztését, illetve a robotsebészet alkalmazását a klinikán. Gyermeksürgősségi központot alakítanának ki, és a családtervezést támogatandó javítanák a mesterséges megtermékenyítés körülményeit.

Bács Zoltán úgy fogalmazott, hogy Debrecen gyors tempójú fejlődésével, a lakosság számának várható emelkedésével növekszik az igény a koncentráltabb egészségügyi ellátásra, ezért új létesítménnyel segítenék a 100 éves pavilonrendszerben működő Klinikai Központot. "Azt a célt tűztük ki, hogy tömbkórházat, vagy, ahogy mondják, úgynevezett szuperkórházat hozzunk létre, amely magában foglalja az összes műtéti szakmát, így nem kell épületek között szállítani a betegeket, mint most a klinikán. Az új létesítménybe szeretnénk koncentrálni a járóbeteg ellátást is – jelentette ki az egyetemi vezető.

Hozzátette: a helyszín még nem dőlt el, erről Debrecen önkormányzatával is egyeztetnek, hiszen a szakmai stratégiai kérdéseken kívül mind a közlekedés, mind a közmű ellátás terén jelentős igények merülnek fel. A várhatóan 10 éves távlatban megvalósuló, 150-200 milliárd forintos beruházás tervezését 2024-ig szeretnék befejezni, ami forrás függvénye.   

A kancellár a gazdaságfejlesztési, innovációs fejlesztések között említette az egyetem Vezér utcai ipari parkjában megvalósuló Nemzeti Oltóanyaggyárat, melynek kivitelezőjét hamarosan kiválasztják. Az épület ez év őszére elkészülhet, a termelés várhatóan – technológiai berendezések szállítási határidejétől is függően - egy éven belül indul, az ehhez kapcsolódó úgynevezett Pilot Labor már épül, és annak használata az idén megkezdődik. 

Szintén az egyetemi Science Parkban kapna majd helyet a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, amelynek része lenne a gyakorlati képzést is szolgáló tablettázó és kapszulázó középüzem, illetve itt épülne meg egy környezetvédelmi izotóplabor is.  

Kapcsolódó hírek