• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szűréssel gyűjtöttek duodenoscopra az Uzsokinak

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Duplán jól jártak a zuglóiak: saját egészségükért és a kórházért is tettek a Richter Egészségvároson.

A szombati zápor ellenére több száz ember tett az egészségéért Budapesten október 4-én, a Bosnyák téren, amellyel 3.708.500 forintot gyűjtöttek az Uzsoki Utcai Kórház számára, a Richter Egészségváros 2014-es rendezvénysorozatának utolsó állomásán. A jótékonysági akcióval összekötött országos szűrőprogram keretében a résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok  elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget. A budapesti eseményen a nap végére összegyűlt 3.708.500 forintból  egy orvosi műszer, ún. duodenoscop beszerzését tervezi a XIV. kerületi intézmény.

Az egészség megőrzésének az aktív, kiegyensúlyozott életmód mellett elengedhetetlen része a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel is. A tél beállta előtt érdemes egy teljes körű kivizsgálást végeztetni, ugyanis a hűvös, borongós időjárás hatására könnyebben legyengül az immunrendszer. Az Egészségváros budapesti állomásán több száz zuglói lakos élt az  ingyenes, széleskörű vizsgálatok lehetőségével. A legtöbben koleszterinszintjüket, mintegy 240 fő, és vérnyomásukat – több mint 340 fő – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűréseken résztvevő lakosok csaknem 10 százalékánál mértek magas vérnyomást, a koleszterinszintje pedig minden harmadik embernek volt magas. Csontsűrűség mérésen 180-an vettek részt, az Uzsoki Utcai Kórház szakemberei 50 embernél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes – prosztata vizsgálatot 150-en keresték fel, melyből 20 esetben mértek olyan eredményeket a szakemberek, amelyeknél további vizsgálatokra van szükség, a helyszínen 2 extrém esetettel találkoztak. Az asztma szűrésen részt vevők közül 36 esetben javasoltak további kivizsgálást a szakemberek. A nap folyamán véradásra is volt lehetőség, melyre 50 fő jelentkezett. A kiszűrt résztvevők azonnali tanácsadás keretében a kórház szakembereitől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről.

A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése mellé számos ismert személy állt, így a rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen is találkozni az Egészségváros nagyköveteivel, Rudolf Péter színművésszel, Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Radvány Dorottya műsorvezetővel, Krizsó Szilvia újságíróval, műsorvezetővel, valamint Rácz Zsuzsa írónővel, Nagy Tímea olimpikonnal, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdetik. Számos tartalmas családi program kísérte a napot, a gyerekeket bábszínház, játszóház, arcfestés, valamint az ALMA Együttes  koncertje várta, melyre lelkes közönség gyűlt össze a színpad előtt.

A rendezvényen a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében 2.000.000 forint adományt ajánlott fel az Uzsoki Utcai Kórház számára,  amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további 300 Ft-tal növelt. A zuglói lakosok részvételének köszönhetően a nap végén Dr. Varga József (a képen balra), az Uzsoki Utcai Kórház orvosigazgatója 3. 708.500 forintos adományt vehetett át Dr. Zalai Károlytól (a képen jobbra), a Richter Gedeon Nyrt. főgyógyszerészétől.

Legolvasottabb cikkeink