• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tabudöntés: Gyász a születés körül

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Talán a legméltatlanabbul kezelt gyász a babaelvesztés gyásza. Mi segít és mi nem?

Március 5-én 17.30-tól Singer Magdolna  a vetélés és a születés körüli halálozás témájáról tart előadást a Nagy tabu: halál és gyász című előadássorozat keretében a Kossuth Klubban.

Amióta a világ világ, asszonyok ezrei veszítik el várva várt kisbabájukat a várandósság, vagy a szülés során. Ez a közös asszonyi sors azonban rejtve marad, kevés szó esik róla, és mindaddig, amíg magunk is nem válunk egy ilyen szomorú veszteség átélőjévé, nem is tudjuk, milyen csapás lehet ez egy nő életében.

A vetélés, vagy születés körüli halálozás már önmagában is nagy fájdalommal jár, de tovább nehezíti az anya és apa helyzetét a környezet reakciója. – Majd lesz másik gyereketek, fiatalok vagytok még, aggodalomra semmi ok! − hallják lépten nyomon a sztereotip vigasztaló mondatot, mintha bizony nem is a gyereküket, hanem a zsebkendőjüket veszítették volna el. Míg a környezet támogatása megtartó erejű lehet, addig az ilyen meg nem értő viszonyulás elmélyíti a szenvedést.

Magyarországon sokszor az egészségügyi dolgozók is tanácstalanul állnak a tragédiába fordult terhességek előtt, és ügyetlen viselkedésükkel gyakran inkább rontanak, mint javítanak a helyzeten.

Az anya és az apa gyásza is különböző. Egy idő után már a férfi is azt várná a társától, hogy lépjen előre, tegye magát túl a történteken, és szeretné visszakapni a korábbi, derűs, kiegyensúlyozott társát. Ebben a rendkívüli, minden segítséget nélkülöző élethelyzetben aztán a nők magukra hagyatottan próbálnak megküzdeni a gyászukkal. Sokaknak ez a küzdelem egy életen át tart. Egy olyan seb van a lelkükön, amely soha nem gyógyul be, csak megtanulnak együtt élni vele.

A babájukat elveszített szülők általában az orvosi értelemben vett magyarázaton túl tágabb, mélyebb értelmet keresnek arra nézve, hogy miért érte őket ez a tragédia. Az értelem megtalálása sokszor fájdalmas, bátorságot igénylő szembenézés az életükkel, ugyanakkor tanulságokkal szolgálhat a jövőt illetően. A szenvedések útján járva a legtöbb anya és apa eljut addig, hogy veszteségére úgy tud rápillantani, mint egy fájdalmas, de végső soron gazdagító tapasztalásra - írják az előadássorozat szervezői az invitálóban..

Hely: Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.

Időpont: 2013. március 5. 17.30

Belépő: 1000 forint.