• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tavasszal jobban kínoz a reflux

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Magasabb párna, kevesebb fűszeres étel, késői lefekvés... Jubileumi tudományos ülés.

A reflux igazi civilizációs betegség, hiszen a kevés mozgás, a növekvő testsúly és az egészségtelen táplálkozás áll a hátterében. Gyakran megtapasztalják a gyomorból visszakerülő sav vagy a már részben emésztett étel égető érzését a kismamák is. A has felső részén vagy a szegycsont mögött érzett nyomás néha olyan erős is lehet, hogy tévesen szívproblémára is gyanakodhatunk.

- Tavasszal és ősszel, amikor az időjárás változékonyabb, a gyomor savtermelése is fokozódhat. Ha a nyelőcső alsó részén lévő izomgyűrű nem működik megfelelően, e két tényező együttesen okozhatja a refluxos panaszok aktivizálódását – magyaráza a jelenséget Altorjay István egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Gasztroenterológiai Tanszékének vezetője az intézmény honlapján.

Ne csodálkozzon a refluxos beteg az erősödő panaszok miatt, ha jó magyar szokás szerint a pörköltet pálinkával öblíti le. Kerülendők a fűszeres és zsíros ételek, a szénsavas italok, az alkohol és a dohányzás is, ezek ugyanis irritálhatják a nyelőcsövet csakúgy, mint a csokoládé.

A megfelelően összeállított étrend mellett néhány életmódbeli változás is megkönnyítheti a refluxos páciensek életét. Ne használjanak például szoros övet, és emeljék meg az ágyuk fejvégét 10-15 centiméterrel! El kell felejteniük továbbá a bőséges étkezést azonnal követő sziesztát. Aki hajlamos ilyen panaszokra, az vacsorázzon legalább 3-4 órával a lefekvés előtt. De még jobb, ha délután négy óra után már nem visz be kalóriát a szervezetébe, csak vizet iszik. Ez a módszer segít a normális testsúly elérésében is - sorolja a tanácsokat a szakértő.

Az emésztőrendszeri megbetegedésekkel foglalkozó gasztroenterológiai szakrendelés 55 éves a Debreceni Egyetemen, illetve negyven éve működik a testüregek tükrözéses vizsgálatával foglalkozó endoszkópos labor a Kenézy-kórházban. A kettős jubileum alkalmából tartanak tudományos emlékülést a két intézmény gasztroenterológus szakemberei 2014. április 2-án 14 órától a Belgyógyászati Intézet „B" épületének Rák Kálmán könyvtárában.