• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

TDK konferencia: mint cseppben a tenger

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

A TDK konferencia előadói egyfajta lenyomatként mutatják be a Semmelweis Egyetemen folyó tudományos munkát.

35 szekcióban 335 előadás szerepelt a Semmelweis Egyetem 2017-es Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciájának programjában, melynek keretében nemzetközi TDK-konferenciát is rendeztek a korábbi évekhez hasonlóan - összegezte a rendezvényt az intézmény honlapja.

A TDK konferencia előadói egyfajta lenyomatként mutatják be a Semmelweis Egyetemen folyó tudományos munkát: aki meghallgatja a programot, az pontos képet kap az egyetem legfontosabb kutatási fókuszairól – mondta Dr. Szél Ágoston megnyitó beszédében. Hozzátette, az egyetem feladata, hogy a legmagasabb rangú tudást adja át a hallhatóknak, a kutatómunka révén pedig közvetlenül tud hozzájárulni ehhez a tudásanyaghoz. A TDK-s hallgatók ebbe a folyamatba tudnak belekapcsolódni, és az jelenti számunkra az igazi sikert, ha végül becsatlakozhatnak az egyetemi munkába.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke ismertette: a 2016-ban elhangzott 337 magyar nyelvű és 50 nemzetközi előadás fele kapott díjat, Országos Tudományos Diákköri (OTDK) jelölést 58, OTDK javaslatot 40 előadás kapott, ők vehetnek részt az idén áprilisban Pécsen megrendezendő OTDK konferencián. A Tudományos Diákköri Tanács elnöke elmondta, 2017-ben a 335 előadásból várhatóan 60 kap OTDK jelölés és 30 OTDK javaslatot.

Dr. Merkely Béla bemutatta a Semmelweis Egyetem jó helyezéseit a nemzetközi rangsorokban, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény célkitűzései között szerepel, hogy bekerüljön Európa legjobb 50 orvostudományi egyeteme közé, valamint, hogy Közép-Európa piacvezető szakegyeteme és tudásközpontja legyen. A klinikai rektorhelyettes ismertette, hogy a cél elérése érdekében fontos, hogy a napi működésben a minőségi és innovációs központú ellátás határozza meg az egyetem életének mindennapjait.

A rendezvényen részt vevő hallgatóknak három – laparoszkópos, gyógyszerészeti és fogorvosi – gyakorlati versenyen is lehetőségük nyílt összemérni tudásukat a külföldi hallgatókkal. A Semmelweis Egyetem TDK kiemelt támogatója címet a Richter Gedeon Nyrt. kapta.

A 2017. évi egyetemi TDK konferencián a megnyitó előadást a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő címet elnyert oktatók egyike, Dr. Kempler Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára tartotta, aki 1982 és 2017 között 83 TDK-s hallgatóval dolgozott együtt.

A konferencia eredményei és a díjazotak listája itt olvasható