• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Telemedicina: az SZTE kutat és fejleszt

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A szegedi egyetem kutatási tevékenységében jelentős szerepet kaptak a mobil- és internetes egészségügyi megoldások.

A stroke-betegek rehabilitációjában, a Parkinson-kór észlelésében, a ma még mindig megmagyarázhatatlan hirtelen csecsemőhalál miatt oly fontos csecsemő légzésfigyelésben, valamint a női meddőség kezelésében is támogathatják a gyógyítást és a megelőzést a Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett eszközök, amelyet konferenciával egybekötött kiállításon ismerhetnek meg az érdeklődők ma.

A Szegedi Tudományegyetem kutatási tevékenységében jelentős hangsúlyt kaptak a mobil- és internetes technológiák által támogatott egészségügyi megoldások, a telemedicina területére fókuszáló K+F tevékenység.

A 2014. szeptember 4-én nyíló, konferenciával egybekötött interaktív kiállításon bemutatják azon újonnan fejlesztett eszközöket, melyek a diagnosztikai és terápiás betegellátást valamint az orvos-beteg kommunikációt, és az orvosok egymásközti adatkommunikációját támogatják.

A kiállításon az érdeklődők kipróbálhatják az eszközöket és a hozzájuk tartozó alkalmazásokat, használat közben ismerhetik meg azokat. A konferencián a fejlesztők személyesen mutatják be a berendezések diagnosztikai és terápiás működési területeit.

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatást jelent, amelyben az ellátásban részesülő – a páciens - és az ellátó személy – az orvos, szakorvos, gyógytornász - közvetlenül nem találkozik.

A diagnosztikus, terápiás eljárást és a távfelügyeletet valamint az egészségügyi személyzet jelenlétét online kapcsolaton keresztül oldjuk meg.A telemedicinának számos előnye van: egyrészt kevesebb utazással jár, így csökkennek a költségek, ideértve az orvoshoz járás és a vizsgálati költségeket is.

Nincsenek felesleges orvos-beteg találkozások – de az orvos ennek ellenére megkap minden szükséges adatot a páciensétől. Egyes betegségeknél különösen fontos a rendszeres állapot ellenőrzés – a telemedicinával a beteg ezt megteheti, sőt, előszűréseket is végezhet. A telemedicina másik előnye, hogy infrastruktúrát nem igényel, ennek köszönhetően az egészségügyi ellátásban fejletlenebb területeken is alkalmazható. A páciens probléma esetén azonnal kapcsolatba léphet az orvossal.

A Szegedi Tudományegyetemen működő fejlesztőközpont - amely az InClouded Központ nevet viseli - a telemedicina eszközeire épít. Konkrét termékeket fejleszt, majd start up cégeket alapít és piacra viszi a termékeket, amelyekhez az intézmény szakemberei és orvosai tudásukat adják. Mindez a Telemedicina fókuszú kutatások Orvosi, Matematikai és Informatikai tudományterületeken (TOMI) projektben valósul meg. Minden olyan elemet magába foglal, amely elengedhetetlenül szükséges egy sikeres, a telemedicinára épülő üzleti vállalkozás felépítéséhez.

Mivel hazánkban az ezredfordulóra a mobiltelefonok széleskörűen elterjedtek – 1999 még csak 1,1, 2005 novemberében viszont már 9,14 millió előfizetést tartottak számon -, így az okostelefonra fejlesztett alkalmazások felhasználóinak száma is rendkívül gyorsan növekszik, illetve a korosztály is szélesedik. Ezért döntött úgy a Szegedi Tudományegyetem, hogy olyan, a gyógyításban egyszerűen és otthon is használható eszközöket fejleszt, amelyek mindenki számára elérhetők, akár egy mobil telefon segítségével is.

A „TELe-MEDICINA technológiák és kutatások" – konferencia és kiállítás a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 projekt keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg. A projekt költsége 857,7 millió forint, mely 100 %-ban támogatási forrás.

Legolvasottabb cikkeink