• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teret adnak Somogyban az egészségnek

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az értékelők szerint a Megyei Egészség Fórum keretében széleskörű prevenciós együttműködés valósul meg.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve - a Megyei Egészség Fórum (MEF) keretében - „Teret adunk az egészségnek 2014" címmel tartotta a napokban évzáró rendezvényét a Somogy Megyei Kormányhivatalban. A plenáris ülés több mint 120 érdeklődő részvételével zajlott le - közölte a MEF.

Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója megnyitójában kiemelte: a Megyei Egészség Fórum keretében egy olyan széleskörű prevenciós együttműködés valósul meg, mellyel a Somogy Megyei Kormányhivatal, és az abban együttműködő szakigazgatási szervek teljes mértékben azonosulni tudnak.

Dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályának vezetője példamutató kezdeményezésként értékelte a Megyei Egészség Fórum tevékenységét.

A meghirdetett pályázat feltételeinek maradéktalan teljesítéséért, a munkahelyen folyó egészségfejlesztési tevékenységért, valamint a munkavállalók egészségének védelméért tett erőfeszítések elismeréseként a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója és dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos „Egészséges munkahely 2014. Somogy Megye" címmel emlékplakettet adományozott a kaposvári VIDEOTON Elektro-Plast Kft. részére. A díjat a Kft. ügyvezető igazgatója, Gerber András vette át.

A díj átadását követően dr. Fadgyas Erzsébet értékelte a Megyei Egészség Fórum munkáját. Mint mondta, Somogy megye lakossága kritikus egészségi állapotának minél hatékonyabb javítása érdekében a 2014. évi stratégiai célokat a társhatóságokkal, civilekkel együttműködve érték el a Megyei és Járási Egészség Fórum munkacsoportjaiban tevékenykedő munkatársak. Ezen tevékenységek közé tartozott magas szakmai színvonalú konferenciák megvalósítása, lakossági érzékenyítő és edukációs kiadványok készítése és széles körű hozzáférés biztosítása az egészségügyi alap-, és szakellátás közreműködésével. Szakmai értekezletre, rendezvényre, továbbképzésre 203 alkalommal került sor. Az Uniós érdeklődére is számot tartó Óvodai Kémiai Biztonsági Program Somogy megyei mintaprogramja a Kaposvári Egyetem és az óvodapedagógusok együttműködésével valósult meg, a jövő évtől pedig az óvodapedagógusok képzésébe is bekerül. Idén immár 2. alkalommal került sor a „Séta a mellrák ellen" program megvalósítására. Az év során 133 egészségnapi, világnapi- és lakossági program, 112 média megjelenés, - köztük a Somogy TV „Segítünk" c. műsorában rendszeresen jelentkező „népegészségügyi percek"-, 420 egyéb egészségfejlesztéssel kapcsolatos esemény, előadás, rendezvény, továbbá komplex munkahelyi egészségfejlesztő napok színesítik tovább a Fórum tevékenységének palettáját.

A mindennapos testnevelés bevezetésével a Gyermek- és Ifjúsági Intézményi Koordinációs Munkacsoport felmérte a mindennapos testnevelés feltételeinek megvalósulását Somogy megye iskoláiban. A felmérés tapasztalatairól dr. Jankovics Judit közegészségügyi osztályvezető számolt be.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, dr. Somhegyi Annamária a kezdetektől segíti a Somogy Megyei Egészségfórum munkáját. Évzáró előadásában a mozgásszervi betegségek otthoni, óvodában-iskolában és a munkahelyen történő megelőzéséről szólt.

Dr. Fülöp Norbert operatív igazgató a megye szakellátó központjának, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháznak prevenciós feladatellátásáról, célkitűzéseiről beszélt a hallgatóságnak.

Az év végi rendezvényt az együttműködő partnerekkel közösen, 13 standon megvalósított ünnepi „Egészségvásár"-ral zárták, melyre az érdeklődők széles köre – az óvodásoktól a nyugdíjasokig - látogatott el a Kormányhivatal aulájába.