• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tiltakoznak a látássérültek a rendelőbezárás ellen

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Papcsák Ferenc tartsa és tartassa be polgármesterré választása előtt tett ígéreteit.

Tiltakoznak a kerületi szakrendelő bezárása és átköltöztetése ellen a helyben élő látássérültek, mivel az új helyszín számukra nehezen megközelíthető. Úgy vélik, az önkormányzati döntéssel - amely egyébként a nemrégen felújított és korszerűsített rendelő épületének kiürítését és vélhetően továbbhasznosítását jelenti - sérülnek a a vak emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének jogai.

Az érintetteket tömörítő, Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom ma kiadott közleményében írják: "A Hermina úti rendelőben dolgozóktól tudtuk meg, hogy március 1-jén Papcsák Ferenc polgármester és képviselő testülete úgy döntött, hogy a zuglói szakrendelő épületét spórolás indokával bezárja. Budapest XIV. kerületében él a legtöbb látássérült életvitelszerűen, valamint itt található a Vakok Állami Intézete, a Vakok Általános Iskolája, a Vakok Idősek Otthona. A kerületben élő és az intézményekben átmenetileg lakó személyek folyamatosan igénybe veszik a rendelő szolgáltatásait.

A látássérültek számára az épület könnyen megközelíthető, nincs szükség mesterségesen épített támpontokra, melyek több millió forintba kerülnek. Ezzel már spóroltunk az önkormányzatnak. A kerületi polgármesteri hivatalt arra hivatkozik, hogy jó megoldás lesz az Örs vezér terén lévő rendelőbe küldeni a betegeket. Ki kell ábrándítanunk a fogyatékossággal élők életét nem ismerő és egyre szűkösebb lehetőségeiket eljátszó politikusokat. Ha bezárják az épületet nagyon sok látássérültnek több új útvonalat kell megtanítani, hogy eljuthassanak az Örs vezér terére és a kerületbe szétszóródó háziorvosi, fogorvosi rendelőkbe.

Az útvonaltanítást végző rehabilitációs szakemberek azonban jelenleg nem állhatnak készen arra, hogy segítsenek a fél éve megvont állami támogatás miatt! Tehát nem tudjuk elérni az alapszolgáltatásokat, ami állampolgári jogainkat sérti.

A látássérülteket segítő szolgálatok sincsenek felkészülve arra, hogy a megnövekedett igényeket kielégítsék. Az eddig jól működő támogató szolgálatok nagy részét ellehetetlenítették, ezért bezárták kapuikat. A betegszállítók nem segítenek ez ügyben, mivel nem ingyen taxik, és a működésükhöz szükséges anyagi háttér sem áll rendelkezésre.

Amennyiben a Hermina úti rendelőt bezárják nagyon sok fogyatékkal élő és idős ember egyenlő esélyű hozzáférését ássák alá! Számunkra az elfogadhatatlan és csak kifogás, hogy az önkormányzatnak erre nincs pénze és kapacitása!

A fogyatékossággal élő emberek közül sokan hisznek az érdekérvényesítés erejében, az összefogásban. Kérjük, Papcsák Ferenc tartsa és tartassa be polgármesterré választása előtt tett ígéreteit" - áll a közleményben.