• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Titkos jelöltekről szavaz a fővárosi közgyűlés?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Önálló intézményként is államosíthatják a Margit Kórházat, a dél-pestinek új igazgatója lehet.

Tizenhárom kórház kerül az állam gyámsága alá jövőre – mondta lapunk megkeresésére válaszolva Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy a szerdán a közgyűlés elé kerülő előterjesztés egyáltalán nem arról szól, hogy a Margit kórházat a későbbiekben nem államosítják a többi fővárosi kórházzal együtt, mindössze arról, hogy önálló intézményként veszik azt át.

Mint ismert, a Margit kórházban négy évvel ezelőtt az akkori struktúraátalakítás keretében nagymértékben csökkentették az aktív ellátást, megszüntették a sebészeti, a szülészet-nőgyógyászati és a koraszülött osztályokat, helyette rehabilitációs szakellátásra rendezkedett be kórház. A III. kerületiek fekvő- és járóbeteg-szakellátását biztosító intézményt 2008-ban a Budai Gyermekkórházzal együtt a János kórházhoz csatolták, ezzel létrehozva a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai összevont intézményt.

Az optimális és átlátható betegellátás-szervezéssel indokolja a Margit kórház önállóságának szükségességét előterjesztésében Szentes Tamás, Budapest főpolgármesterének egészségügyért felelős helyettese. Szerinte a szülészeti és sebészeti profilok megerősítésével, új szakmastruktúra kialakításával egy stabil gazdálkodású, megfelelő méretű intézményt hozhatnának létre. A közgyűlésnek szerdán arról kell döntenie, hogy megvizsgálják-e a kiválás lehetőségét, az intézmény jövőbeni fenntarthatóságát, valamint arról, készüljön-e ütemterv az önálló, fővárosi önkormányzati költségvetési szerv létrehozásához. (Egyes lapértesülések szerint azonban már készült minderről tanulmány, amelyért 4,7 millió forintot fizetett a város.)

Amennyiben a fővárosi képviselők az előterjesztéseket jóváhagyják, a vizsgálatról és az ütemtervről augusztusi rendkívüli tanácskozásukon szavazhatnak majd, amelynek következményeként a Margit kórház 2011. december 1-től önálló intézményként működne.

Egyszerűen Tarlós István kitalálta, hogy legyen az óbudaiaknak külön kórházuk, más logikát ebben nem látok – vélekedett az előterjesztésről Havas Szófia, az MSZP egészségpolitikusa. Mint elmondta, a Margit kórházban sürgősségi ellátás továbbra sem lenne, ahogyan az összevonást megelőzően sem látott el ilyen feladatot. A működéshez szükséges kapacitások 2007-ben nem átcsoportosításra kerültek, hanem megszűntek, azt most vissza kellene pótolni, amire csak úgy volna lehetőség, ha a főváros valamely más kerületétől vennék el azokat, nyilvánvalóan az ottani lakosok kárára. A Margit kórház az összevonás előtt komoly veszteségeket termelt, most csupán hiúsági kérdésből visszaadják az önállóságát úgy, hogy még pénz sincs rá – tette hozzá a fővárosi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának alelnöke.

Terítéken az adósok
Két kórház likviditási problémáiról is tárgyal egyébként a szerdai közgyűlést megelőzően az illetékes bizottság holnapi ülésén. Így terítékre kerül a Stomatológiai Intézet, amelynek lejárt tartozásállománya meghaladta a 60 millió forintot, ebből két hónapnál régebben 27,4 millió forinttal adós az intézmény. Ezért a rendeleteknek megfelelően önkormányzati biztost neveznek ki a kórházban a gazdálkodás felülvizsgálatára, mindeközben 15 millió forinttal segítik ki az intézetet a fizetőképesség javítása érdekében.

Ugyancsak a működés fenntartása érdekében kaphat vissza nem térítendő támogatást a Heim Pál Gyermekkórház, a júniustól decemberig terjedő időszakra összesen 350 millió forintot. További 49 milliót két telephely átköltöztetéséhez szükséges felújításra, illetve a pilismaróti üdülőtelepe kiürítésének költségeire költhet a kórház.

Az intézmény igazgatójának leváltására egyébként – éppen a nem megfelelő gazdálkodásra való hivatkozással – alig egy hónapja már előterjesztéssel élt az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes, ám akkor beadványát még az illetékes bizottság ülését megelőzően technikai okokra hivatkozva visszavonta.

Így egyelőre nincs szó Harmat György főigazgató eltávolításáról, bár tavaly éppen a fideszes többség döntésének értelmében született az a fővárosi közgyűlési határozat, amely nem opcionálisan, hanem kötelezően írja elő a lejárt határidejű tartozásokat felhalmozó intézmények vezetőinek leváltását. Erre most mégsem kerül sor, pedig lehetne intézkedni a Péterfy Sándor utcai, a Heim Pál kórház, vagy a Stomatológiai Intézet esetében is – jelezte lapunknak Havas Szófia, aki egyébként hibásnak tartja a határozatot abból a szempontból, hogy azokra is vonatkozik, akik már eleve a korábbi vezetők által felhalmozott adóssággal vettek át egy-egy kórházat.

Pont-pont-vesszőcske
Zárt ülésen tárgyalja az egészségügyi bizottság holnap, s szintén zárt ajtók mögött hoz döntést szerdán a közgyűlés a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatói posztjára beérkezett pályázatokról. Mint arról korábban a Weborvos is beszámolt, sikertelen volt a kiírás, hiszen az áprilisi fordulóra 10 pályázat érkezett, amelyből 4 érvényes is volt, ám az április 27-i közgyűlésen ezek közül mégsem választott nyertest a többség. Hogy a szerdai ülésen erre sor kerül-e, nem tudni, lapunk ugyanis városházi forrásokból úgy értesült, hogy még a kormánypárti képviselők sem tudják, kik a pályázók, nevük ugyanis csak kipontozva szerepel az előterjesztésben. Valószínűleg a „befutó" személyéről a Fidesz- frakció holnapi ülése után várható döntés a fővárosban.