• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

Regionális hírek Forrás: MTI

Valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették. Az érintett kórházakban megtették a szükséges járványügyi intézkedéseket.

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Oroszi Beatrix közölte: valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették, a vérminták hétfőn érkeztek meg az OEK-hez. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak - mondta, hozzátéve: többségük enyhe eset.
 
A kanyarómegbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Közülük tíz makói, egy szegedi egészségügyi dolgozó, egy a szegedi klinika betege, és köztük van az a makói kórházban ápolt román állampolgár is, aki behurcolta a betegséget - sorolta a főigazgató.
 
A makói kórházból is van új bejelentett kanyarógyanús egészségügyi dolgozó, de egyelőre nem igazolt a megbetegedése - közölte Oroszi Beatrix.
 
Felvételi zárlatot eddig csak a makói kórházban rendeltek el, ezt csak akkor oldják fel, ha "járványügyi szempontból teljes mértékig biztonságosnak tartják a betegellátást", vagyis ha nem fordul elő új kanyaró megbetegedés, és új kanyarógyanús esetről sem érkezik bejelentés. Hozzáfűzte: úgy látják, "lecsengőben van az új esetek előfordulása" a makói kórházban.
 
Hódmezővásárhelyről hétfő délig nem érkezett bejelentés kanyarógyanús esetről, járványról kizárólag a makói kórházban lehet beszélni - mondta.
 
Több tízezer védőoltás áll rendelkezésre, a makói kórházban is ezt a tartalékot kezdték el használni. Folyamatos a kiszállítás a gyógyszertárakba is, az országos oltóanyag-ellátás folyamatos - közölte.
 
Oroszi Beatrix kitért arra is: dolgoznak azon, hogy a román-magyar határ mentén felmérjék az egészségügyi dolgozók kanyaró elleni védettségét, és szükség esetén gondoskodjanak az oltásukról, azonban "ez a második lépés". Jelenleg az OEK elsődleges feladata az azonnali járványveszély elhárítása, a járvány helyi elfojtása, a megbetegedési veszélynek közvetlenül kitettek védelme - jelentette ki.
 
Az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyarómegbetegedések miatt zárlatot rendeltek el a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein, emellett látogatási tilalmat vezettek be - jelentette be a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője március 4-én. A makói kórház 420 dolgozójának beoltását március 6-án kezdték meg.
 
A makói kórház mellett a Szegedi Tudományegyetem klinikáin vezettek be látogatási tilalmat.
 
Romániában országos kanyarójárvány van - ott 2016 eleje óta 3109 kanyaróst diagnosztizáltak -, Európában, Magyarországon kívül még hét ország érintett.
 
Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége kapott legalább egy kanyaró elleni oltást. A hosszú távú védettség kialakítása érdekében 1989-től két alkalommal, 15 hónapos, majd 11 éves korban kapnak oltást a gyerekek. Az elmúlt két évtizedben Magyarországon az úgynevezett átoltottság meghaladta a 98 százalékot. Hazai eredetű kanyarómegbetegedés 2002 óta nem fordult elő, és az elmúlt 15 évben behurcolt, illetve behurcolással összefüggő esetből is csak tizenkettőt jelentettek Magyarországon.
 
A kanyaró súlyos fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A beteg a tipikus kiütések megjelenése előtt négy nappal már fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart.
 
Kórházigazgató: megtették a szükséges járványügyi intézkedéseket Makón és Hódmezővásárhelyen
Az első kanyarómegbetegedések felfedezése után megtették a szükséges járványügyi intézkedéseket a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban - közölte az egyesített intézmény főigazgatója hétfőn. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely-Makó vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a makói kórházban, ahol az első fertőzéseket igazolták, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal március 4-én a fekvőbeteg osztályokon és a sürgősségi részlegen felvételi zárlatot rendelt el.
 
A járványügyi szakemberek azonnal megkezdték azoknak az embereknek a felkutatását, akikkel a fertőzöttek találkozhattak. Ezek az érintettek megkapták - a mumpsz és a rubeola mellett - a kanyaró ellen is védettséget nyújtó oltást, minden más egészségügyi dolgozó önkéntesen kérhette a vakcina beadását - tudatta a szakember.
 
Makón a kórházon belül kezdődött területi járványt a hatékony fellépésnek köszönhetően sikerült megállítani - mondta a főigazgató, hozzátéve a zárlatot azután oldhatják föl, hogy az utolsó észlelt megbetegedést követő várakozási idő lejár.
 
A makói kistérség lakosságának fekvőbeteg- és sürgősségi ellátását átszervezték, a páciensek többségét Hódmezővásárhelyen látják el. Hódmezővásárhelyen nincs közvetlen járványveszély, egyetlen kórházi dolgozónál sem merült föl a kanyarómegbetegedés gyanúja - hangsúlyozta a főigazgató.
 
Az egyesített egészségügyi intézmény valamennyi dolgozója részletes tájékoztatást kapott arról, hogy milyen teendői vannak a Makón észlelt megbetegedések miatt. A fertőzés terjedésének megelőzéséért Hódmezővásárhelyen is látogatási tilalmat rendeltek el, részletes higiénés szabályokat írtak el, a jelentési kötelezettség mellett pedig javasolták a kórházi védőruhán kívül az orr-száj maszk és a gumikesztyű viselését is az egészségügyi dolgozóknak. Jelenleg is tart az intézmény telephelyein dolgozó több mint nyolcszáz alkalmazott oltási státuszának felmérése, valamint a vakcinák beadása - tudatta a szakember.

Legolvasottabb cikkeink