• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több ellátási korrekcióra számít a főigazgató

Regionális hírek Forrás: Weborvos Pro

A szekszárdi kórház vezetője is várja az év végi, állami konszolidációt.

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása lényegbe vágó változást nem okozott a szerkszárdi Balassa János kórházban – olvasható az intézmény főigazgató főorvosával, dr. Muth Lajossal készült interjúban a Kórház szaklapban. Annyiban módosult ellátási kötelezettségük, hogy a korábban hozzájuk tartozó Dombóvár környéki települések lakóinak egy része ma már vagy a város intézményében, vagy Kaposváron juthat hozzá az ellátáshoz.

Továbbá, néhány Mohács környéki települést is hozzájuk rendelt az új rendszer. E változások hatásai a tényleges betegforgalomban még nem észlelhetők, mivel a járóbeteg-ellátás területén, amely a forgalom döntő részét generálja, még nem valósult meg az átalakítás. Sem megszűnő, sem új szakmák nincsenek a szekszárdi kórházban, de például specializálódtak az új rendszerben a hagyományos értelemben vett belgyógyászati szakmák. Fekvőbeteg-osztályaik többségét a 2-es kompetencia szintre sorolták. Korábban is „nevesítve" működött a kardiológia, a gasztroenterológia, a nefrológia. Kivételt képezett ez alól az endokrinológia, amely ma már felzárkózott az említett osztályokhoz. Bár mind a fekvő-, mind a járóbeteg-szolgáltatásuk keretében már évek óta kezelik az endokrinológiai panaszokkal jelentkező betegeket, a szakma „nevesítése" nem történt meg.

Muth Lajos tájékoztatása szerint ezen változtattak az új rendszerben – egyrészt a belgyógyász rezidensek miatt, hiszen a „nevesítés" mentesíti őket attól, hogy az endokrinológiai gyakorlatot más kórházban legyenek kénytelenek elvégezni. Másrészt azért, mert az ígéretek szerint a különböző szakmáknak központilag később határozzák majd meg a kompetenciaszintjét, és ezzel együtt a finanszírozását is. Arra viszont nem számítottak, hogy a nagytérség többi kórháza a szakma „nevesítéséről" másként vélekedik, aminek az lett az eredménye, hogy endokrinológiában hatalmas ellátási terület került Szekszárdhoz. Ebben a szakmában hozzájuk tartoznak Somogy megye és a Dél-Balaton településeinek a betegei is.

Hozzájuk irányítanák endokrinológiai kezelésre például a siófoki betegeket is. Tekintettel arra, hogy e szakma betegeinek túlnyomó része nem fekvő-, hanem járóbeteg-ellátást igényel, egyelőre – ameddig ennek ellátási területhatárai még bizonytalanok – számukra nem okoz gondot a fogadásuk. A jövőre vonatkozóan viszont úgy véli a főigazgató, hogy a szakma jelenlegi ellátási területi határai korrekcióra szorulnak majd. A felsorolt szakmákon kívül kórházuk specialitása még a gyermekneurológia és -pulmonológia is.

Muth Lajos szerint is korrigálásra szorulnak a nyár elején kihirdetett minimumfeltételek, amelyek miatt elsősorban a személyi feltételek teljesítésénél adódhatnak gondjaik. Részben az orvosoknál is, de legfőképpen az ápolói gárdánál, akiknek tagjai között kisebb a magasan kvalifikált, diplomás végzettségű ápolók létszáma, mint amennyit a feltételek megkövetelnének. Sokat javítana szekszárdi kórház helyzetén egy egyszerű változtatás, amely a minősítésnél a diplomások kategóriájába beszámítaná az osztályvezető főnővéreket is. Ezzel jelentősen javulna az egyes osztályokra jutó diplomás ápolók létszámstatisztikája és közelebb kerülnének a minimumfeltételek teljesüléséhez.

Ha a minimumfeltétel rendszerben előírtakat szó szerint számon kérnék rajtuk, néhány szakmában feltehetően gondot okozna a teljesítésük, teszi hozzá azzal, hogy biztató jelként értékelhető, hogy idén szép számmal jelentkeztek náluk rezidensek, hiszen az utóbbi évek átlagához képest kedvezőnek mondható a 7-8 fős szakorvosjelölti létszám.

A kórházak új finanszírozási szabályairól szóló kormányrendelet értelmében kis mértékben emelkedett a kórház tvk-kerete: a bonyhádi kórháztól átvett 20 aktív ágy ellátási kötelezettségének teljesítésére kaptak körülbelül 40 plusz súlyszámot. A lejárt számláik összege körülbelül félmilliárd forint. Sok más intézményhez hasonlóan abban reménykednek, hogy a 2008 óta megszokott módon, év végén az államtól ismét érkezik majd egy „mentőcsomag", amiből kifizethetik tartozásaikat.

Jelenleg több pályázati munkában is benne vannak. Leghamarabb a sürgősségi részleg SO1-es kategóriába való átminősítése teljesül. A 700 millió forintos beruházás műszaki átadására augusztus végén kerül sor.

Folyamatban van a T.I.O.P 2.2.4-es pályázatuk, amely a struktúraváltást szolgáló tömbösítést hajtja végre. Tart az építkezés, az eszközökre kiírt közbeszerzési eljárás lefolytatása. Erre a projektre összességében 3,5 milliárd forintot fordíthatnak. A tervek szerint 2013 nyarára realizálódik a kivitelezés. Aktuális a 40 millió forint összértékű, a koraszülött-ellátás eszközparkjának fejlesztését szolgáló projektjük, illetve folyamatban van még a 600 milliós összértékű, több intézménnyel közös konzorciális rehabilitációs pályázatuk.

Nemrégiben nyújtották be a foglalkoztatás fejlesztésére és a dolgozók képzésére vonatkozó pályázatukat, amely elbírálására várnak. Míg az előbbitől körülbelül 200 milliós, az utóbbitól 125 millió forintos pluszforrást remélnek, s mint a főigazgató fogalmazott, a kórházukban nagyon jól hasznosulna, hiszen ebből megoldhatnák a minimumfeltételek teljesülésénél hiányolt végzettségű munkaerő továbbképzését.

A teljes interjú első és második része a Weborvos Pro portálon olvasható.