• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több európai uniós projekt is lezárult ma

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Újabb európai uniós projekteket zárt sikerrel az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet.

ÚJ MR DIAGNOSZTIKAI ESZKÖZT KAPOTT AZ EGYESÍTETT SZENT ISTVÁN ÉS SZENT LÁSZLÓ KÓRHÁZ – RENDELŐINTÉZET
Az eszközberuházás Európai Uniós támogatás elnyerésével valósulhatott meg, a projekt keretében a korábbi gép leselejtezésére, illetve az új berendezés beüzemelésére került sor. A hivatalos átadó ünnepséget 2015. december 3-án tartották.

A korábbi MR diagnosztikai eszköz 13 évig működött az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézetben, azonban magas energiafogyasztása, és elavult műszaki paraméterei miatt szükségessé vált egy korszerűbb gépre cserélése - számolt be a kórház közleménye.

Az új, Siemens Magneton Aera 1.5T MR típusú berendezés novemberben beszerelésre került, a Szent István Kórház telephely „R" épület Központi Radiológiai Osztályára. Jelenleg még próbaüzemben működik, de hamarosan teljes üzemideje a kórházi vizsgálatokra fordíthatóvá válik, jelentősen növelve ezzel a diagnosztikai mérések hatékonyságát, és a gép kapacitáskihasználtságát.

Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt Dr. Vályi – Nagy István, az intézmény főigazgatója nyitotta meg, Dr. Deczky Zoltán, ÁEEK térségi igazgató úr tartott tájékoztatót a projekt jelentőségéről. Mint elmondták, az új berendezés beszerzésére vonatkozó pályázat nem csupán műszaki korszerűsítés céljából került beadásra: az energiahatékonysági szempontokat szintén szem előtt tartották, hiszen a régi berendezéshez képest, egy vizsgálatra vetítve, legalább 15%-os energia-felhasználás csökkenést teljesít. Ezzel jelentős energia-megtakarítást tesz lehetővé, amely által az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet működési költségei is csökkenthetőek.

Az Európai Uniós projekt egésze vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, az 515.658.100 forint összegű fejlesztés 100%-os támogatási intenzitásban részesült.

SIKERESEN LEZAJLOTT AZ EGYESÍTETT SZENT ISTVÁN ÉS SZENT LÁSZLÓ KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET JAHN FERENC UTCAI REHABILITÁCIÓS CENTRUM TELEPHELY ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE
Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg az a projekt, amely a fent említett épület felújítására vonatkozott. A beruházás keretében nyílászárócserét és hőszigetelést hajtottak végre.

Az elvégzett munkálatoknak és a Környezet és Energia Operatív Program támogatásának köszönhetően, ezentúl csökkenthetők az épület üzemeltetési költségei. Korábban a tulajdonos éves költségeinek igen jelentős részét tette ki a magas gázenergia-költség, amely főleg a fűtési hőigényből származott.

Az épület korábbi, rossz állapotú ablakai, illetve hőszigetelés nélküli padlásfödémjei mind abban erősítették meg a Rendelőintézet vezetőségét, hogy a fejlesztés elengedhetetlen – így pályáztak. A pozitív elbírálás után 100%-os, teljes mértékű támogatást kapott az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet, így a projekt 109.535.061 Ft-os összköltségét Európai Uniós vissza nem térítendő forrásból finanszírozták.

A beruházás eredményeként lehetővé válik az épület költséghatékonyabb fűtése, és ezáltal az energiatakarékosabb, korszerűbb működés is. Szintén pozitív változás várható a munkavállalók és ellátottak megelégedettségét, komfortérzetét, környezettudatosságának növekedését illetően.
Hosszú távon, közvetett eredményként az elért energiatakarékossággal és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével elősegíthető a fenntartható fejlődés is.

VÉGÉHEZ ÉRT AZ EGYESÍTETT SZENT ISTVÁN ÉS SZENT LÁSZLÓ KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET MERÉNYI GUSZTÁV KÓRHÁZ TELEPHELYÉN LÉVŐ 02. SZ. ÉS 07. SZ. (TRAUMATOLÓGIAI OSZTÁLY) ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE
Európai Uniós támogatással valósult meg az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet azon projektje, amely a Merényi Gusztáv Kórház telephelyén lévő két, a 02. és a 07. számú (traumatológiai) épületét érintette.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében megnyert pályázathoz kapcsolódó projekt az épületek hőszigetelését és nyílászárócseréjét célozta. A beruházást elsősorban a magas üzemeltetési költségek indokolták: ezek főként a fűtési hőigényből származó magas gázenergia-költségből származtak.

Az éves költségek csökkentése, és a korszerűsítés érdekében adta be tehát az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet pályázatát, amelyet pozitív elbírálásban részesítettek.

A beruházás keretében a külső nyílászárók cseréje (épületenként több mint 310 négyzetméteren), illetve a tető-, a homlokzat- és a padlásfelületek hőszigetelése valósult meg. A 2. számú épület esetében közel 3450, a 7. számú esetében közel 560 négyzetméternyi hőszigetelésre került sor. Mindez jelentős energia-megtakarítást eredményez, így hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkentéséhez is.

A költséghatékony működés elősegítésén túl a megvalósult korszerűsítés a munkavállalók és ellátottak megelégedettségének, komfortérzetének, környezettudatosságának növekedéséhez is nagyban hozzájárul.

Az elért energiatakarékosságnak és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésének köszönhetően a beruházás hosszú távon elősegíti a fenntartható fejlődést. A nyert támogatás 100%-os, tehát a projekt 142.870.332 forintnyi költségét teljes mértékben az Európai Unió finanszírozta, vissza nem térítendő támogatás útján.

LEZAJLOTT AZ EGYESÍTETT SZENT ISTVÁN ÉS SZENT LÁSZLÓ KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET SZENT LÁSZLÓ KÓRHÁZ TELEPHELYÉN LÉVŐ 11. ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE
A megvalósult projekt keretében az épület nyílászáróit cserélték le, ugyanis a korábbiak nem feleltek meg az aktuális hőszigetelési igényeknek.

A beruházás Európai Uniós támogatás elnyerésével, a Környezet és Energia Operatív Program társfinanszírozásával vált lehetővé. A közel három hónapos cserét az épület nyílászáróinak korszerűtlensége indokolta: az üzemeltetési költségek, amelyek főleg a fűtési hőigényből származó magas gázenergia-költségből adódtak, igen komoly arányt képviseltek az éves költségeken belül.

Annak érdekében, hogy a fűtési energiaigény csökkenthető legyen, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet pályázatot nyújtott be, a Szent László Kórház telephelyén lévő 11. Épület külső nyílászáróinak cseréjét érintően. A pozitív elbírálást követően kezdődhetett a projekt, amely mostanra lezárult. Ennek köszönhetően a telet új, korszerű, a fűtési energiaigényt csökkentő, költséghatékonyságot biztosító nyílászárókkal kezdheti az épület és az itt működő osztályok. A fejlesztés eredményeként várható a munkavállalók és az ellátottak megelégedettségének, komfortérzetének, környezettudatosságának növekedése is. Az energiatakarékosság és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése hosszú távon elősegíti a fenntartható fejlődést.

A projekt 146.465.428 forintból valósult meg, amelyet 100%-os vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásként nyert el az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet - összegezte a változásokat az intézmény.