• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több mint százan fertőződtek meg Fejérben

Regionális hírek Forrás: OEK Szerző:

A vizsgálatok szerint a kórokozó az iskolát ellátó vállalkozás ételeiben volt.

Öt nap alatt 111 kisiskolás gyerek és tanár betegedett meg Fejér megye egyik településén október 15-20. között – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből. 11 gyereket kórházba is kellett vinni.

Az OEK jelentése szerint a betegeknél gastroenteritisre utaló tünetek jelentkeztek: magas láz, fejfájás, többszöri hányás, hasi fájdalom, gyakori vizes, néhány esetben véres hasmenés. A fertőzöttek többsége egy helyi általános iskola tanulói (181 fő) és dolgozói (32 fő) közül kerültek ki, ennek alapján az iskolához köthető személyek több mint fele megbetegedett.

A járványügyi vizsgálat alatt eddig 56 betegtől gyűjtöttek székletmintát, ezek diagnosztikus bakteriológiai tanulmányozása során a jelentés írásáig 40 esetben, emellett kilenc konyhai dolgozó szűrővizsgálata során két embernél mutatták ki a Salmonella Enteritidis baktériumot. Az is kiderült, hogy a járvány első három napján (október 15-17.) mindenki, aki megbetegedett, evett az iskolai közétkeztetést biztosító vállalkozás ételeiből.

A járványügyi és élelmiszerhigiéniai vizsgálatok is megerősítették, hogy a kórokozó az iskolát ellátó vállalkozás ételeiben volt. A konyhán eltett és az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság által lefoglalt életminták közül háromból S. Enteritidist tenyésztettek ki, olyan típusút, amely megegyezett a betegekből kimutatott törzsekkel.

A főzőkonyhán számos higiénés probléma is felmerült, amelyet a környezeti minták bakteriológiai vizsgálata is alátámasztott. A népegészségügyi hatóság által elvégzett epidemiológiai vizsgálat alapján, figyelembe véve a járványgörbe jellegét és a lappangási időt, megállapítható, hogy nagy valószínűséggel az október 15-én felszolgált ebéd fertőzte meg a betegeket. Az OEK jelentése szerint még tart a vizsgálat, ugyanis még nem azonosították pontosan melyik volt a fertőző étel, illetve a szennyezett nyersanyag.

A Salmonella baktérium a szájon át kerül be a szervezetbe, rendszerint szennyezett élelmiszerrel vagy innivalóval. Magyarországon a betegség gyomor-bélhuruttal járó formája fordul elő. Évente körülbelül 12 ezer Salmonella-fertőzés válik ismertté. Okozója a Salmonella baktérium többféle típusa lehet, leggyakoribb kórokozó a S. Enteritidis.

A fertőzés a nyári hónapokban gyakoribb, mert ilyenkor a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyen elszaporodik. A kórokozó a széklettel ürül, a nem megfelelő higiénés viszonyok, a kézmosás hiánya elősegítheti lakóközösségen belüli terjedését.

A tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával mutatkoznak meg. Jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés, melyhez hasi görcsök társulnak. Jellemző a hidegrázás, a magas, akár 40°C-os láz. A széklet tartalmazhat vért is. Ritkán előfordulhat társuló ízületi gyulladás, ha a baktérium a véráram útján eljut az ízületekbe. Ha nincs szövődmény, a tünetek rendszerint 3-5 nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat.

Legolvasottabb cikkeink