• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Trópusi bőrbetegségeket tanulmányoztak a magyar klinikusok

Regionális hírek 2019.04.29 Forrás: Semmelweis Egyetem
Trópusi bőrbetegségeket tanulmányoztak a magyar klinikusok

Az egzotikus bőrbetegségek eddig nem képezték az egyetemi bőrgyógyászati oktatás részét. A helyzet most megváltozik.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának munkatársai a manilai Trópusi Betegségek Kutatóintézetében tanulmányozzák a trópusi bőrbetegségeket. A közel másfél évig tartó program során összesen 14 szakorvos és rezidens utazik több turnusban a klinikáról a Fülöp-szigetekre, a Semmelweis Egyetem pedig 12 filippínó kollégát fogad, akik a kaukázusi bőrbetegségek, különösen a rosszindulatú bőrdaganatok tanulmányozása céljából érkeznek Magyarországra - számolt be róla az intézmény honlapja.

Nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy Magyarországon összesen mekkora a trópusi bőrbetegségek előfordulása, már csak azért sem, mert az esetek egy részére diagnózis híján minden bizonnyal fény sem derül. Azt azonban érzékeljük, hogy – elsősorban az egzotikus országokból érkező turisták és letelepedők között – egyre több a trópusi bőrtünetekkel jelentkező beteg Magyarországon is. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján körülbelül havi 1-2 esettel találkoznak. Fontos, hogy felkészítsük a jövő orvosait ezeknek a kórképeknek a diagnosztizálására és megfelelő kezelésére, ami csak úgy valósítható meg, ha az elméleti és gyakorlati képzésünk részévé tesszük a trópusi bőrgyógyászattal kapcsolatos ismereteket. A fülöp-szigeteki neves kutatóintézettel való együttműködés révén olyan tapasztalatcserére és tudástranszferre nyílhat lehetőség, ami alapját képezheti a hazai curriculum-fejlesztésnek és a trópusi bőrbetegségek gyógyításának – hangsúlyozta Dr. Sárdy Miklós klinikaigazgató, aki maga is tagja volt a Manilából nemrég hazatért hat fős csoportnak. Hozzátette: az egzotikus bőrbetegségek eddig nem képezték az egyetemi bőrgyógyászati oktatás részét. Ez a helyzet most megváltozik. A manilai neves kutatóintézettel való együttműködés folyományaként az oktatás részévé vált és tavaly óta a szakvizsga tételsorba is bekerült a trópusi bőrgyógyászati betegségek témaköre, s a tankönyv új kiadásában is szerepel majd egy ezzel kapcsolatos fejezet.

 Hazánkban releváns gyakorisággal a trópusi bőrbetegségek közül a cutan larva migrans, tungiasis, leishmaniasis betegségekkel, elvétve elephantiasisban, filariasisban szenvedő betegekkel találkoznak a bőrgyógyászok. Mycetomát és különböző egyéb gombás megbetegedéseket is lehet látni, melyek klinikai képe sokszor az Európában gyakori gombás fertőzésekkel azonos. A Magyarországon előforduló trópusi bőrgyógyászati esetek száma kevés lenne a tapasztalatszerzéshez, ahhoz azonban túl sok, hogy megengedhessük magunknak, hogy a bőrgyógyász szakorvosok ne készüljenek fel a kezelésükre – mondta Sárdy professzor.

A turizmus és a migráció azonban nemcsak nálunk hozza magával új betegségek felbukkanását. Mivel a Fülöp-szigetekre jelentős bevándorlás történik Európából és Észak-Amerikából, az ottani bőrgyógyászok a trópusi betegségek széles spektruma mellett egyre gyakrabban szembesülnek a kaukázusi bőrtípusú betegek speciális bőrbetegségeivel is. Az együttműködés éppen ezért a filippínó kollégáknak is hasznos, ugyanis ők az európai bőrbetegségek vonatkozásában nem kapnak megfelelő szakképzést, ezek diagnosztizálásában, terápiájában sincs alkalmuk tapasztalatot szerezni. A Magyarországra érkező manilai orvoscsoportok elsődleges célja éppen ezért a kaukázusi bőrbetegségek, ezek között is elsősorban a rosszindulatú bőrdaganatok diagnosztikájában és gyógyításában való jártasság megszerzése. A teljes beszámoló fotógalériával itt érhető el