• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tüdőátültetés: látogatóban a bécsi program vezetője

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Meglátogatta Dr. Walter Klepetko a magyar tüdőátültető csapatot az egyetem klinikáján.

Meglátogatta Dr. Walter Klepetko az első magyarországi tüdőtranszplantáció helyszínét, az egyetem Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Mellkassebészeti Klinikáját. Dr. Walter Klepetko professzor a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika igazgatója, illetve az Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien tüdőtranszplantációs programjának vezetője. A magyar betegeket eddig ebben az intézményben műtötték, és a hazai csapat is itt készült fel az első magyar beavatkozás elvégzésére. Klepetko professzort Dr. Lang György, a Mellkassebészeti Klinika Bécsben is dolgozó igazgatója, valamint Dr. Rényi-Vámos Ferenc docens, az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Osztályának vezetője fogadta - számolt be a találkozóról az egyetem honlaja.

Dr. Walter Klepetko a honlapnak elmondta: már többször járt a magyarországi intézményben, de mostani látogatása során jelentős fejlődést tapasztalt. Álláspontja szerint a modern épületet, infrastruktúrát biztosító Országos Onkológiai Intézet és a szervtranszplantáció terén nagy tapasztalatokkal rendelkező Semmelweis Egyetem együttműködése biztos alapot ad a magyar tüdőtranszplantációs program kiépítéséhez.

Dr. Walter Klepetko emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 10 évben több mint harminc magyar szakember (sebészek, aneszteziológusok, pulmonológusok, patológusok, radiológusok, koordinátorok, szakdolgozók, pszichoterapeuták) járt a bécsi klinikán, hogy megtanulja a tüdőátültetést. Néhányuk több hónapot is ott töltött, sokan pedig részt vettek a klinika által évente kétszer megrendezett Bécsi Tüdőtranszplantációs Akadémia nevű továbbképzésen. Dr. Walter Klepetko név szerint is kiemelte Dr. Czebe Krisztina pulmonológust, aki az elmúlt 15 évben a magyar tüdőátültetett betegek gondozását végezte, valamint Dr. Rényi-Vámos Ferencet, aki sebészként számos tüdő kivételét és beültetését hajtott végre, és sok erőfeszítést tett a magyar program beindításához szükséges infrastruktúra beszerzése érdekében.

A bécsi egyetem mellkassebészete az elmúlt két évtizedben a nemzetközi együttműködések központja lett a tüdőtranszplantációban. Magyarország mellett például Csehország és Észtország is a bécsi centrumnak köszönheti saját nemzeti programja beindítását. A horvát, szlovén és szlovák betegeket ma is Bécsben műtik, a szerveket pedig megosztják a kölcsönös megállapodások keretében.

Dr. Walter Klepetko szólt arról is, hogy Magyarországgal a közeljövőben még folytatódik az együttműködés, mivel a komplex eseteket, így a gyermekeket, a pulmonális hipertóniás vagy más magas rizikójú betegeket továbbra is Bécsben operálják majd meg. A sikeres tüdőtranszplantációs programhoz a szakember szerint több dolog szükséges: jó szervezés, a csapat erős motiváltsága és a támogató adminisztratív, jogi háttér. Dr. Walter Klepetko kiemelte a Magyarországon magas szinten működő szervkoordinációt is, melyet az Országos Vérellátó Szolgálat végez. (Fotó: Ancsin Gábor)