• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tudomány a szakpolitikáért: tanácskozás Budapesten

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A politikusok egyre gyakrabban fordulnak a tudósokhoz válaszért.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC, mely az EU-tagállamok tudományos akadémiáinak szövetsége és a Magyar Tudományos Akadémia „Tudomány a szakpolitikáért" című csúcstalálkozója a független, tudományos tényeken alapuló tanácsadás meghatározó szerepére hívja fel a figyelmet a fenntartható szakpolitikai döntések meghozatalában. A budapesti találkozón a közelmúltban megjelent, a szélsőséges időjárási jelenségek, a mezőgazdasági géntechnológia és a közvetlenül a fogyasztóknak kínált genetikai tesztek témájában megfogalmazott EASAC-jelentések hatásáról számolnak be - tudatta az MTA közleménye.

A budapesti csúcstalálkozón az európai nemzeti tudományos akadémiák vezető tudósai mellett részt vesznek a politikai döntéshozatal meghatározó szereplői is, ideértve az Uniónak, az uniós tagállamoknak és a szakigazgatási területek törvényi szabályozásának a képviselőit. A tudománynak a politikában betöltött szerepét bemutató előadásokat követően a találkozón ismertetik a három legújabb EASAC-jelentést, valamint szakpolitikai hatásukat. „A szélsőséges időjárási események" című elemzés egyértelmű bizonyítékokkal szolgál arról, hogy az árvizek, aszályok és hőséghullámok száma növekszik, és e változás alapos felkészülést igényel. A mezőgazdasági biotechnológia területén az EASAC „A jövő vetése" című jelentése alapján a szakértők egyetértenek abban, hogy az új géntechnológiai és szaporítási technológiák biztonságosak a környezetre nézve. „A közvetlenül a fogyasztóknak szánt genetikai tesztek" című kiadvány szerkesztői szerint az efféle vizsgálatok legtöbbször haszontalanok, sőt akár súlyos károkat is okozhatnak, amennyiben az eredmények értelmezését nem segíti szakképzett orvosi személyzet.

„A politikusok egyre gyakrabban fordulnak hozzánk válaszért – mondta Jos van der Meer professzor, az EASAC elnöke. – Mi, tudósok azonban mindnyájan tisztában vagyunk vele, hogy a kérdések, amelyekben tanácsot adhatunk, gyakran ellentmondásosak. Ezért is rendkívül fontosak a budapesti és a hozzá hasonló találkozók az alapfeltételek és a bizalom kialakításában. Az EASAC-ot független, a tudomány területéről származó tanácsok forrásaként alakítottuk meg, és ehhez a függetlenséghez ragaszkodnunk kell."

Hasonló véleményen van Pálinkás József, az MTA elnöke, az EASAC alelnöke is: „Örömmel adunk otthont ennek a találkozónak, és örömmel tapasztalom, milyen sokat léptünk előre az elmúlt években a tudományos szakpolitikai tanácsadás európai és nemzeti befolyása érdekében. A most bemutatandó három jelentés jól mutatja, hogy közös fellépéssel mire képesek az uniós tagállamok nemzeti akadémiái."

2014-ben újabb témákkal bővül az EASAC-jelentésekben feldolgozott szakpolitikai kérdések köre. Az új jelentések „A nukleáris fűtőanyagciklus" (Nuclear Fuel Cycle), „Az űrkutatás" (Space Exploration), „A fenntartható tengergazdálkodás" (Marine Sustainability) témákban fogalmaznak meg ajánlásokat, továbbá nemrég jelent meg a „Haszonnövények kártevői és betegségei" (Crop and Plant Pests and Diseases) című jelentés.

Az EASAC jelentései és rövid összefoglalóik letölthetőek az EASAC weboldaláról.