• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tudományos együttműködés a Heim Pál és a PTE között

Regionális hírek 2018.10.02 Forrás: Weborvos Szerző:
Tudományos együttműködés a Heim Pál és a PTE között

15-20 év helyett akár egy év alatt hozzájuthatnak a betegek a legújabb terápiákhoz.

Egyre többet hallani a kifejezést: transzlációs medicina, de még kevesen tudják mit is jelent ez a fogalom. Aki kedden részt vett a fővárosi Heim Pál Kórház tájékoztatóján, egy kicsit közelebb kerülhetett a rejtély megfejtéséhez, ugyanis ezen a rendezvényen jelentették be a budapesti intézmény együttműködését a már két éve működő pécsi Transzlációs Medicina Központtal. Az eseményen részt vett többek között az egészségügyi államtitkár, a Heim Pál Kórház korábbi főigazgatója, Nagy Anikó is, aki úgy fogalmazott: a transzlációs medicina híd az alapkutatás és a gyakorlati orvoslás között, ennek az új technikának köszönhetően javul az egészségügyi prevenció, felgyorsul a betegségek diagnosztikája, javul a betegellátás minősége és végül, de nem utolsósorban költséghatékonyabbá válik az egészségügyi ellátás.

Hegyi Péter a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központ igazgatója többek között úgy fogalmazott, korábban, míg egy betegséggel kapcsolatos új kutatási eredmény beépült a kezelési protokollba eltelt 15-20 év. A transzlációs medicina ezt az időt igyekszik lerövidíteni, akár egy évre. Ehhez a munkához sok együttműködőre van szükség, hiszen például a kutatás mellett adatokat kell gyűjteni, ellenőrizni kell a gyakorlati alkalmazás eredményeit. Nem véletlen, hogy maga a pécsi központ is több egységből áll: alapkutatási, betegellátási és interdiszciplináris egységből. Ez utóbbiban, informatikusok, biostatisztikusok, jogászok, közgazdászok és orvostudományi végzettségűek segítik elő az alap és klinikai kutatás, illetve a jó minőségű betegellátás működtetését. Az egyetemi központokban javasolt mindhárom egység megléte, míg a kórházakban elsősorban a betegellátást érdemes transzlációs szintre emelni.

Miseta Attila, a PTE rektora elmondta, hogy 2016 januárjában innovatív módon a PTE volt az első magyarországi egyetem, amely megteremtette ennek az új rendszernek a lehetőségét, vállalva ezzel egy a teljesen egyedi betegellátási, oktatási és tudományos modul elindítását. Az eredmények önmagukért beszélnek. A heveny hasnyálmirigy gyulladás területén, mint az első betegségcsoportban, amiben ezt az új modult az egyetem kipróbálta, átlagosan két nappal csökkent a betegek bennfekvésének ideje, felére csökkent az antibiotikum használat, harmadára csökkent a halálozás és ezek eredőjeként 25%-kal csökkent a betegellátás költsége. Hangsúlyozta: a gyermekkori hasnyálmirigy-gyulladás nemzetközi kezelési útmutatójának elkészítésére a tavalyi évben pont a most megalakuló központ vezetőit kérte fel a nemzetközi hasnyálmirigy társaság. Az útmutató idén meg is jelent, és 2018-tól a világ minden táján ezen útmutató alapján kezelik a gyermekkori hasnyálmirigy gyulladást. Nem titkolt célja az egyetemnek, hogy Magyarországon elsőkéánt az orvostanhallgatók oktatásába kötelező tárgyként vezesse be a transzlációs medicinát.

A transzlációs medicina a XXI. század áttörése az orvostudományon belül - mondta Nagy Anikó államtitkár. Hozzátette azt is, hogy Pécs és Székesfehérvár után, idén tavasszal, még mint a Heim Pál főigazgatója, a legnagyobb magyarországi gyermekellátó egység vezetője, ő maga bábáskodott a budapesti, első gyermek Transzlációs Medicina Betegellátó Központ létrejötténél. Az államtitkár szerint a transzlációs medicina több fontos közpolitikai területen egy időben is képes javulást elérni, beleértve az egészségügyet, oktatást és tudományt, ezért országos programmá emelése Magyarországnak is nemzeti érdeke.

Legolvasottabb cikkeink