• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tudományos ülésen avatták a szolnoki labort

Regionális hírek Forrás: MTI

Elektrofiziológiai laboratóriumot avattak a szolnoki Hetényi kórház kardiológiai centrumában.

Tudományos ülés keretében avatták fel pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház kardiológiai centrumának új elektrofiziológiai laboratóriumát. Herczeg Béla, a kardiológiai centrum vezetője a Szolnoki Főiskolán tartott szimpózium sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatásával és a Szívügyünk Szolnok Alapítvány közreműködésével a kórházban létrehozott laboratórium mérföldkőnek számít a régióban élő 440 ezer ember kardiológiai ellátásában.

A laboratórium jelentőségét és tevékenységét érzékeltetve elmondta: a szívritmuszavarok bizonyos formáiban lehetőség van arra, hogy a ritmuszavart katéteres úton megszüntessék. E beavatkozás során tizedmilliméteres pontossággal meghatározzák a ritmuszavar gócát, majd egy speciális, a vénán keresztül feljuttatott, kívülről rádiófrekvenciás úton melegíthető katéterrel elégetik a gócot. Az égetés mindössze néhány milliméteres szívizomrészt érint, ezért nincs hatással a szív teljesítőképességére, viszont a ritmuszavar kialakulását okozó szívrész véglegesen roncsolódik. A beavatkozáshoz speciális műszereket, például 120 csatornás EKG-készüléket, katétereket, valamint képerősítőt szereztek be.

Bene Ildikó, a Hetényi kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a felnőtt kardiológiai osztály éppen negyedszázada vált önállóvá. Azóta folyamatosan igyekeznek biztosítani az ott dolgozóknak mindazokat a modern eljárásokat, beavatkozási lehetőségeket, amelyek megteremti a mielőbbi, lehetőleg teljes felépülés esélyét. Mint megjegyezte, Magyarországon jelenleg minden második halál oka szív- és érrendszeri megbetegedés, ezért gyógyításuk súlyos feladatokat ró a szakemberekre.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója hangsúlyozta: a kórház és az intézet évek óta folyó közös munkájának eredményeképpen az intézmény ellátási területéhez tartozó betegek európai színvonalú intervenciós és szükség esetén szívsebészeti ellátásban részesülhetnek.