• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túl sok a végtagcsonkoló műtét

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Kevesebb esetben válna elkerülhetetlenné csonkoló műtét, ha időben felismernék és kezelnék a cukorbetegség nyomán kialakuló neuropáthiát.

A cukorbetegség szövődményeinek időbeli feltárását célzó regionális neuropáthia központ nyílt a szekszárdi megyei kórházban. A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért fontos, mert csökkentheti a diabéteszes neuropathia miatt elkerülhetetlenné váló lábamputációk arányát. A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására eddig csak a fővárosban, az I. sz. Belgyógyászati Klinikán 1998 óta működő, országos feladatokat ellátó és kutatómunkát is végző neuropathia központ nyújtott lehetőséget, ám mostantól a szekszárdi régióban is mód nyílik a komoly idegrendszeri szövődmény szűrésére. A Wörwag Pharma céggel együttműködésben kialakított centrumban Tolna megyei betegek mellett Zalából, Somogyból, Baranyából, és Bács-Kiskun megyéből is fogadnak pácienseket.

A neuropathiának három típusát különböztetik meg: a motoros idegeket érintő neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív, az akarattól független idegrendszert károsítja, valamint a szenzoros, az érzőidegeket érintő neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert, az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathia-mentes cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia kóros anyagcsere miatt jelentkező idegrendszeri károsodás, amely az esetek egy részében fájdalommal és érzészavarral jár, más esetben éppen ellenkezőleg, a betegek nem érzékelik a fájdalmat, így nem vesznek tudomást a végtagot érő sérülésekről, fekélyekről.

2008-ban a Balassa János Kórházban vizsgált és kezelt mintegy 7500 cukorbeteg között 743 alkalommal diagnosztizálták a neuropathiát. A betegség a lábamputációk 85 százalékáért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évente 2-3 ezer amputált lábat jelent – ezen operációk túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget. A neuropathia diabetica egyébként a becslések szerint az országban mintegy 150 ezer cukorbeteget – minden harmadik diabéteszest – érinthet.

Az új centrum hétfőtől péntekig 8 és 14 óra között fogadja a betegeket a szekszárdi rendelőintézetben. A központban neuropathia-oktatás is elérhető lesz, erre nemcsak orvosokat és ápolókat, hanem a szakemberek mellett az érdeklődő betegszervezetek képviselőit és tagjait is várják. A közeljövőben további három regionális neuropathia centrum nyitását tervezik: vidéken Nyíregyházán, Budapesten pedig a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban alakítanak ki az idegrendszeri szövődmények felismerését célzó központot.