• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új 128 szeletes CT-berendezést avattak Törökbálinton

Regionális hírek 2019.04.29 Forrás: Weborvos
Új 128 szeletes CT-berendezést avattak Törökbálinton

Az Egészséges Budapest Programban vásárolt gép a régió összes betegét szolgálja.

Ünnepélyes keretek között kezdte meg hétfőn délelőtt működését a régió legújabb CT-berendezése a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben. A Közép-Magyarországi Régió 44. CT-berendezését az Egészséges Budapest Programból finanszírozták, és az amerikai GE Healthcare szállította. A 128 szeletes eszköz jelenleg az ország egyik legmodernebb diagnosztikai eszközének számít, hiszen nem csak nagyon gyors, hanem a néhány másodperces vizsgálat alatt a minimálisan szükséges röntgensugárzással készíti el az általános vagy speciális CT-vizsgálatokat.

„Nem lehet csodálkozni azon, mennyire örülünk a CT-készülékünknek! Ez az első CT-készülék Törökbálinton” – mondta dr. Antal Gabriella, az intézmény főigazgatója. – „Mi speciális ellátást nyújtó szakkórház vagyunk, a legmagasabb progresszivitási szinten látunk el felnőtt és gyermek tüdőbetegeket. Ezért is érthető, miért nagy az öröm, hiszen ma már a tüdőbetegségek kivizsgálásában rutinnak számító eszközzel gazdagodtunk. Ez azt jelenti, hogy tüdőbetegeink és tüdődaganatban szenvedő betegeink gyakorlatilag várakozás nélkül jutnak hozzá ehhez a vizsgálathoz.”

De a berendezés kapacitása és a hozzá kapcsolódó állami betegellátási finanszírozás arra is lehetőséget nyújt, hogy az új törökbálinti CT-berendezés a környék lakosainak diagnosztikai igényeit is kiszolgálja. Antal Gabriella elmondta: „Örömünket fokozza, hogy a kórházunk környezetében lévő négy nagy szakorvosi rendelőintézet – Szigetszentmiklós, Érd, Százhalombatta, Budaörs – szakorvosainak biztosítunk, nagymértékben egyszerűsített előjegyzési formával, gyors hozzáférést a CT-szolgáltatáshoz. Így a törökbálinti CT-berendezés a Pest megyei betegek érdekét is szolgálja.”

A CT-laboratórium az intézmény számára új munkastílust és diagnosztikai kultúrát is jelent, ami a munkatársak számára nagymértékben motiválóan hat. „Már dolgozunk azon, hogy speciális, CT-vezérelt biopsziát, kardiológiai jellegű CT-vizsgálatokat is végezzünk, ami nemcsak a betegeinknek jelent plusz szolgáltatást, hanem a kórház dolgozóinak is szép, új szakmai kihívásokat” – említette a főigazgató. Az elmúlt hetekben, a próbaüzem keretén belül több tucat beteget vizsgáltak meg, terveik szerint májustól üzemszerűen működik a CT-berendezés, egyelőre egy műszakban. Az előzetes felmérések szerint a régió szükségletét ez a vizsgálati mennyiség várhatóan nem fogja kielégíteni, ezért kezdeményezik a finanszírozónál a kapacitás további bővítését.

A CT-laboratórium az új, „Járóbeteg, diagnosztikai és onko-pulmonológiai centrum” elnevezésű épületben helyezkedik el, melyet a Tüdőgyógyintézet 2018-ban saját forrásból hozott létre. A CT-berendezést az „Egészséges Budapest Program” keretében a magyar állam finanszírozta.

Legolvasottabb cikkeink