• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új, állami támogatással épült egészségipari üzemet avattak

Regionális hírek 2022.07.15 Forrás: MTI
Új, állami támogatással épült egészségipari üzemet avattak

Lehetőség szerint minél több és világszínvonalú, hazai gyártású eszközt kell eljuttatni a magyar egészségügyi ellátórendszerbe.

A magyar ipar, ezen belül az egészségipar képes az ország teljes és biztonságos ellátására - jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Mátészalkán, az EU-FIRE Kft. nyolcmilliárd forint értékű egészségipari fejlesztésének átadásán. Varga Mihály elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros új üzemében nagy mennyiségben tudnak előállítani műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket, a termelés pedig teljesen automatizált és részben robotizált gyárakban zajlik.

Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) hozzájárulásával megvalósult beruházáshoz jelentős állami támogatás is társult, ilyen, a mátészalkai fejlesztéshez hasonló projektekre több helyen és területen is szüksége van Magyarországnak - hangsúlyozta a tárcavezető.

Arról is beszélt: az "én házam, az én váram" elvet túllépve "szabályosan be kell törni" ezekkel a termékekkel a kórházakba, és lehetőség szerint minél több és világszínvonalú, hazai gyártású eszközt kell eljuttatni a magyar egészségügyi ellátórendszerbe - mondta.

A magyar egészségipar mára erősíti a gazdaság növekedési képességét, hozzájárul Magyarország európai szintű versenyképességének emeléséhez, illetve képes exportálni is - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Leszögezte, itt olyan termékek készülnek, amelyek a világ bármelyik pontján képesek biztosítani az egészségügyi ellátást.

Varga Mihály rámutatott, az ETP több mint 66 milliárd forint értékű fejlesztései 5700 munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez járultak hozzá.

"Azon vagyunk, hogy ez legyen igaz az élelmiszeriparra, az autógyártásra és a gépiparra, és minél több olyan terület legyen, ahol Magyarország képes elsőszámú előállítóként vagy közvetlen beszállítóként termékeket gyártani, ezzel erősítve a teljes hazai gazdaságot" - fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető kitért arra, az ukrajnai háború válságot, gazdasági lassulást idéz elő nem csak Európában, de a teljes világgazdaságban. A magyar gazdaság ugyan az ipari, termelési mutatók, a reálgazdaság tekintetében jól áll, de már látni lehet, hogy a pénzügyi folyamatokon keresztül hamarosan recessziós környezetbe fog kerülni. Ha erre nem készül fel a kormány, az a legsúlyosabb hiba - mondta Varga Mihály, hozzátéve, a magas infláció és az európai energiaválság hátráltatni fogja az európai gazdaságok működését, ezért az energiaellátás kérdése, illetve a tározók feltöltése kulcskérdés lesz a következő hónapokban.

A magyar energiatározók feltöltöttsége jelenleg 44 százalékos, a kormány mindent megtesz azért, hogy az éves szükséglet nagy részét biztosítsa - hangsúlyozta Varga Mihály, hozzátéve, ennek pénzügyi-költségvetési akadálya nincs, a forrásokat biztosítja a kabinet.

A mátészalkai beruházásról Kovács Péter, az EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója elmondta, a társaság közeli kocsordi üzeme már 2021-ben elkezdte a precíziós orvosi fém- és műanyag eszközgyártást a hazai egészségipar számára. A két ütemben megépült mátészalkai üzem emellett képes évente 300 millió darab fecskendőt, 350 millió darab injekciós tűt és csaknem 200 millió darab nitril anyagú vizsgálókesztyűt készíteni.

A kocsordi és mátészalkai egység körülbelül száz munkavállalónak ad munkát.

(Fotó: MTI/Vajda János

Legolvasottabb cikkeink