• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Új, állami támogatással épült egészségipari üzemet avattak

Regionális hírek 2022.07.15 Forrás: MTI
Új, állami támogatással épült egészségipari üzemet avattak

Lehetőség szerint minél több és világszínvonalú, hazai gyártású eszközt kell eljuttatni a magyar egészségügyi ellátórendszerbe.

A magyar ipar, ezen belül az egészségipar képes az ország teljes és biztonságos ellátására - jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Mátészalkán, az EU-FIRE Kft. nyolcmilliárd forint értékű egészségipari fejlesztésének átadásán. Varga Mihály elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros új üzemében nagy mennyiségben tudnak előállítani műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket, a termelés pedig teljesen automatizált és részben robotizált gyárakban zajlik.

Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) hozzájárulásával megvalósult beruházáshoz jelentős állami támogatás is társult, ilyen, a mátészalkai fejlesztéshez hasonló projektekre több helyen és területen is szüksége van Magyarországnak - hangsúlyozta a tárcavezető.

Arról is beszélt: az "én házam, az én váram" elvet túllépve "szabályosan be kell törni" ezekkel a termékekkel a kórházakba, és lehetőség szerint minél több és világszínvonalú, hazai gyártású eszközt kell eljuttatni a magyar egészségügyi ellátórendszerbe - mondta.

A magyar egészségipar mára erősíti a gazdaság növekedési képességét, hozzájárul Magyarország európai szintű versenyképességének emeléséhez, illetve képes exportálni is - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Leszögezte, itt olyan termékek készülnek, amelyek a világ bármelyik pontján képesek biztosítani az egészségügyi ellátást.

Varga Mihály rámutatott, az ETP több mint 66 milliárd forint értékű fejlesztései 5700 munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez járultak hozzá.

"Azon vagyunk, hogy ez legyen igaz az élelmiszeriparra, az autógyártásra és a gépiparra, és minél több olyan terület legyen, ahol Magyarország képes elsőszámú előállítóként vagy közvetlen beszállítóként termékeket gyártani, ezzel erősítve a teljes hazai gazdaságot" - fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető kitért arra, az ukrajnai háború válságot, gazdasági lassulást idéz elő nem csak Európában, de a teljes világgazdaságban. A magyar gazdaság ugyan az ipari, termelési mutatók, a reálgazdaság tekintetében jól áll, de már látni lehet, hogy a pénzügyi folyamatokon keresztül hamarosan recessziós környezetbe fog kerülni. Ha erre nem készül fel a kormány, az a legsúlyosabb hiba - mondta Varga Mihály, hozzátéve, a magas infláció és az európai energiaválság hátráltatni fogja az európai gazdaságok működését, ezért az energiaellátás kérdése, illetve a tározók feltöltése kulcskérdés lesz a következő hónapokban.

A magyar energiatározók feltöltöttsége jelenleg 44 százalékos, a kormány mindent megtesz azért, hogy az éves szükséglet nagy részét biztosítsa - hangsúlyozta Varga Mihály, hozzátéve, ennek pénzügyi-költségvetési akadálya nincs, a forrásokat biztosítja a kabinet.

A mátészalkai beruházásról Kovács Péter, az EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója elmondta, a társaság közeli kocsordi üzeme már 2021-ben elkezdte a precíziós orvosi fém- és műanyag eszközgyártást a hazai egészségipar számára. A két ütemben megépült mátészalkai üzem emellett képes évente 300 millió darab fecskendőt, 350 millió darab injekciós tűt és csaknem 200 millió darab nitril anyagú vizsgálókesztyűt készíteni.

A kocsordi és mátészalkai egység körülbelül száz munkavállalónak ad munkát.

(Fotó: MTI/Vajda János

Legolvasottabb cikkeink