• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Új épületszárnnyal bővült a Budapesti Szent Ferenc Kórház

Regionális hírek Frissítve 2019.05.24 Forrás: kormány.hu - MTI
Új épületszárnnyal bővült a Budapesti Szent Ferenc Kórház

A kórház jelenlegi befogadóképességét megduplázó új épületben kórtermeket, rendelőket és diagnosztikai részleget is kialakítottak.

A jól működő társadalmakban a helyi közösségek meg tudják valósítani fontos céljaikat, a komoly szerepet betöltő intézmények fejlődésének tere van, és megtalálják az együttműködés lehetőségét az egyházak az önkormányzatok és a kormány – hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Szent Ferenc Kórház új épületszárnyának átadásán. A pénzügyminiszter Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Láng Zsolt polgármesterrel és Toldy-Schedel Emil főigazgatóval adta át a kormány közel 3 milliárd forintos támogatásával megvalósult beruházást - írta a Pénzügyminisztérium közleményben.

Az MTI tudósítása szerint a fejlesztés első ütemében egy több mint 1800 négyzetméteres épületrésszel bővült az intézmény, helyet adva további negyven betegágynak, a képalkotó részlegnek, szakrendelőknek, rehabilitációs tornatermeknek és négy családorvosi praxisnak.

Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója köszöntőjében elmondta, az intézmény a kardiológiai rehabilitáció területén a közép-magyarországi régióból kétmillió ember ellátásáért felel, a mostani fejlesztéssel pedig vélhetően javulhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozási mutatói, amihez a fejlesztéseken túl kellenek a jó minőségű rehabilitációs, betegedukációs programok is. 

Mint mondta, a kórház fejlesztésének terve szerencsésen egybeesett a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátását javítani kívánó kormányzati programmal, így az Egészséges Budapest Program (EBP) forrásaiból is tudott részesülni a kórház. A főigazgató szerint a kórház fejlesztése szoros együttműködésben történt az egyházzal, a fenntartó renddel, az önkormányzattal, a kormánnyal és magánadományozókkal, és "ha egy program mögött ilyen összefogás van, az csak sikeres lehet".

A jövőbeni tervekről elmondta, a fejlesztés következő lépése a kórház régi épületének teljes rekonstrukciója, amelynek révén 150 ágyon valósulhat meg a kardiovaszkuláris rehabilitáció, de elvégzik a szívátültetettek utókezelését és a végstádiumú szívelégtelenségben szenvedők palliatív ellátását is. Ezenkívül a tervek szerint oktatói, esetlegesen egyetemi tanszéki szerepet is betölthet a jövőben a kórház, továbbá egészségügyi szakdolgozói képző- és gyakorló hely is lesz az intézmény.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kórház felújítása példaértékű összefogás eredménye. Mint mondta, a felújításra 2,7 milliárd forintot fordított a kormány, amihez a pénzügyi tárca további 200 millió forinttal járult hozzá. Azt remélik, hogy a kórház fejlesztése az EBP-n belül mintaprojekt lehet - tette hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és a III. kerület fideszes országgyűlési képviselője az EBP-ről szólva azt mondta, a program pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, és a magyar gazdaság van olyan jó állapotban, hogy ilyen típusú fejlesztéseket is finanszírozzon. Közölte, az EBP-re az idén 42 milliárd forint áll rendelkezésre. A programban négy centrumkórház jön létre, 24 társkórház és 32 szakrendelő újul meg - fűzte hozzá. 

Varga Mihály említést tett az elmúlt időszakban történt fejlesztésekről; így például a Szent Margit Kórház épületének korszerűsítéséről és eszközparkjának fejlesztéséről; megkezdődött a II. kerületi egészségügyi szolgálat új épületének építése a Frankel Leó úton, és folyamatban van a XII. kerületi hegyvidéki szakrendelő kialakítása. 

Minderre úgy nyílt lehetőség, hogy más területekről nem kellett forrásokat elvonni - jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat évente több millió forinttal járul hozzá a kerület egészségügyi ellátásának fejlesztéséhez; átadták a pesthidegkúti mentőállomást, felújított nappali gondozási központ várja a demens betegeket, szakorvosi és háziorvosi rendelőket korszerűsítenek, és létrehoztak egy mozgásszervi-rehabilitációs központot is.

Jelezte, az EBP-n belül a II. kerület kiemelt szerepet tölt be, hiszen megtörténik az Irgalmasrendi Kórház és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet korszerűsítése, zajlik a Frankel Leó úti egészségház építése, amelyben 28 szakellátás kap helyet, valamint centrumkórházi minőségben fejlesztik a Szent János Kórházat is. 

A Szent Ferenc-kórház fejlesztése a kormányzati támogatáson túl további 500 millió forint uniós forrásból, 80 millió forint önkormányzati támogatásból és 130 millió forint saját forrásból valósul meg. (Fotó: magyarépitők.hu)

Legolvasottabb cikkeink