• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új készítmények és eljárások az anyagcsere-betegségek kezelésében

Regionális hírek 2024.09.23 Forrás: Unideb.hu
Új készítmények és eljárások az anyagcsere-betegségek kezelésében

A Klinikai Központban két éve elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet korábban csak néhány európai intézetben alkalmaztak.

Új készítmények és eljárások jelentek meg az endokrinológiai betegségek kezelésében, melyek alkalmazásával jelentősen javulhat a páciensek életminősége. A legmodernebb terápiás lehetőségeket, valamint a legújabb tudományos eredményeket ismertették és vitatták meg a szakemberek a pénteken kezdődött kétnapos Debreceni Endokrinológiai Napokon - közölt beszámolót az egyetemi portál.

Az endokrinológusok elsősorban az agyalapi-, a hasnyál-, a pajzsmirigy, a mellékevesék, illetve a petefészkek, a herék betegségeivel, valamint az anyagcsere-betegségekkel, többek között a cukorbetegséggel foglalkoznak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlege országos centrumként működik, ahol a legkorszerűbb terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre.

- A Belgyógyászati Klinika endokrinológiai tevékenysége nagy múltú, több évtizedre nyúlik vissza, és számos hazai, illetve nemzetközi szinten ismert és elismert szaktekintély fejlesztési és szakmai tevékenységéhez fűződik. Az e szakterületen dolgozók jelenleg is sokat tesznek a betegellátás töretlen fejlődéséért, ezzel hozzájárulva a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ hírnevének öregbítéséhez – emelte ki Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a Debreceni Endokrinológiai Napok megnyitóján.

A pénteken kezdődött kétnapos konferencián az endokrinológiai betegségekkel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket és a legmodernebb terápiás lehetőségeket vitatták meg a résztvevők. A szakmai fórumon a Debreceni Egyetem szakemberei többek között a Lutathera kezeléssel kapcsolatos tapasztalataikat ismertették. A Klinikai Központban két éve elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet korábban csak néhány európai intézetben alkalmaztak neuroendokrin daganatban szenvedő betegek kezelésében.

- A Lutathera kezelés hatékony gyógymód az előrehaladott, áttétet képzett tumorok esetében, alkalmazásával jelentősen meghosszabbítható a betegek élete. Ezzel megállítható a tumor növekedése és elérhető, hogy visszafejlődjön a daganat. A kezelés speciális hátteret, műszerezettséget és szaktudást igényel, amely a Klinikai Központban rendelkezésre áll – ismertette Bodor Miklós egyetemi docens, a Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlegének vezetője.

Bodor Miklós azt is elmondta, hogy a Magyarországon népbetegség számító cukorbetegség terápiájában is jelentős fejlődés volt az utóbbi években, új gyógyszerek jelentek meg, például a GLP-1 receptor agonista szerek, valamint SGLT2 gátlók, melyek rendkívül hatásosak a vércukorszint szabályozásában, a testsúly, illetve a kardiometabolikus rizikó csökkentésben. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat is megvitatták a szakemberek a kétnapos szimpóziumon.

A Debreceni Endokrinológiai Napokon emellett szó esett többek között a korszerű posztmenopauzális hormonpótlásról, a mellékvese-daganatok korszerű diagnosztikájáról, a gyermekkori diabetes kezelésének újdonságairól, a differenciált pajzsmirigyrák követésében használt képalkotó eljárásokról, a pajzsmirigy betegségekben alkalmazott új műtéti technikákról és genetikai vizsgálatokról.