• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új kutatók és analitikusok a tudomány és a betegek szolgálatában

Regionális hírek MA 10:31 Forrás: Unideb.hu
Új kutatók és analitikusok a tudomány és a betegek szolgálatában

A laboratóriumi és képalkotó diagnosztika, a molekuláris biológia az orvos- és egészségtudományon belül is a legdinamikusabban fejlődő területek közé tartoznak.

Orvosi diagnosztikai analitikusokat, okleveles egészségpszichológusokat, klinikai laboratóriumi kutatókat és molekuláris biológusokat avattak vasárnap a Debreceni Egyetemen. Az Általános Orvostudományi Kar osztott képzésein most végzett több mint kilencven hallgató vette át diplomáját a tanévzáró ünnepi ülésen.

-    A laboratóriumi és képalkotó diagnosztika és a molekuláris biológia az orvos- és egészségtudományon belül is a legdinamikusabban fejlődő területek közé tartoznak. Az orvosi laboratóriumi analitika és a molekuláris biológia az elmúlt években bekövetkezett rendkívül gyors fejlődéssel, a géntechnológiai módszerek elterjedésével, az immunbiológiai, farmakológiai és képalkotó technikák gyakorlatban történő alkalmazásával szinte teljesen megújult, valódi természettudománnyá válik, amely egyre inkább képes a folyamatok lényegének megértésére egzakt, kvantitatív leírására – emelte ki ünnepi köszöntőjében Mátyus László, az Általános Orvostudományi kar dékánja.

A professzor hozzátette: a számítógépes és informatikai háttérrel támogatott, gyakran automatizált műszerek, a digitális képalkotó technikák, a korábban csak kutatási célra használt laboratóriumi vizsgáló módszerek, a géntechnológia és a személyre szabott orvoslás egyre nagyobb szerepet kapnak a modern orvostudományban és a napi gyakorlati munka részévé váltak.

-    A legnagyobb problémát a hatalmas mennyiségű információ kezelése, értelmezése jelenti. A feladat sikeres megoldásához az eddigieknél sokkal magasabb szintű elméleti és gyakorlati ismeretek szükségesek. A szakorvosok mellett a modern orvos- és egészségtudományban számos olyan szakemberre is szükség van, akik képesek az eredmények önálló értelmezésére. Ehhez nem csupán jó gyakorlati érzék kell, hanem korszerű ismereteken nyugvó komoly elméleti felkészültség is. Olyan munkatársakra van szükség, akik képesek a korszerű műszer- és méréstechnika alkalmazására, azt is értik, hogy mit, miért mérnek, a mérés min alapszik, jártasak az adatfeldolgozás korszerű módszereiben, és akik saját szakterületükön hosszútávon is alkalmasak elméleti és gyakorlati ismereteik önálló bővítésére és folyamatos gyarapítására – hangsúlyozta a kari vezető. 

Mátyus László reményét fejezte ki, hogy az Alma Mater nyújtotta tudás, tapasztalat és a tudomány iránti lelkesedés végigkíséri a most végzettek egész pályafutását. 

Az orvosi diagnosztikai analitikus alapszakon harmincöt, az egészségpszichológia mesterszakon huszonhat, a klinikai laboratóriumi kutató mesterszakon hat, a molekuláris biológia mesterszakon huszonhat hallgató tett eleget az előírt tanulmányi és vizsgakötelezettségeinek.

- Tisztelt most felavatott orvosi diagnosztikai analitikusok, okleveles egészségpszichológusok, okleveles klinikai laboratóriumi kutatók, okleveles molekuláris biológusok! Önöknek e tanulmányukkal és törekvésükkel kiérdemelt oklevéllel nemes feladatuk lesz szép hivatásuk tekintélyét megőrizni. Kívánok hivatásuk gyakorlásához sok sikert és örömet – köszöntötte a felavatottakat Tőzsér József élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.

Az ünnepségen az Általános Orvostudományi Kar tizenöt most végzett hallgatója vehetett át DETEP oklevelet a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában végzett munkájáért. Továbbiak a teljes beszámolóban