• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új módszer a demencia felismerésére

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A szellemi hanyatlás szűréséhez ilyen érzékeny és gyors módszer eddig még nem volt Magyarországon.

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikáján vezettek be egy olyan vizsgálati módszert, amely minden eddiginél gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a kezdődő szellemi hanyatlást. Az úgynevezett Test Your Memory önkitöltős kérdőív magyar változata jelentősen segíti a demencia szűrését - adta hírül az egyetem honlapja.

- Már az enyhe tünetek jelentkezésekor, a korai stádiumban kiválóan használható a teszt, aminek további előnye, hogy a többi módszerrel szemben, nagyon rövid idő alatt ki lehet tölteni – mondja Égerházi Anikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi docense.

A demencia gyanúja általában akkor merül fel, ha romlik a rövidtávú memória: nehezebb az új információk, időpontok, nevek megjegyzése, telefonszámok vagy pár perccel korábbi események felidézése. A pszichiáter kiemelte, hogy ez a folyamat bizonyos fokig az egészséges öregedésben is megfigyelhető, pontosan ezért nehéz elkülöníteni, hogy a feledékenység a korral járó természetes változások része vagy már demenciára utal.

A korai stádiumban felfedezett betegség lehetőséget ad arra, hogy a megfelelő kezelést időben el lehessen kezdeni. Ezért nagyon fontos minden olyan tünettel orvoshoz fordulni, ami szellemi hanyatlást jelezhet és nem csak idősebb korban – tanácsolja a szakember.

Az értelmi képességek leépülésének leggyakoribb oka az Alzheimer-betegség, amely már 40 éves kortól jelentkezhet. Ugyanakkor ennél fiatalabb korban is lehetnek demenciához hasonló tünetek, ám ezek jellemzően szorongással és hangulati zavarral függnek össze – a Debreceni Egyetemen használt új teszt ezek elkülönítésére is alkalmas.

Amennyiben a kérdőív eredményei alapján felmerül a demencia gyanúja, további vizsgálatokat végeznek: az ADAS-Cog teszt az Alzheimer vizsgálatára és felismerésére szolgáló hosszabb teszt, emellett a klinikán neuropszichológia számítógépes tesztet is végeznek.

A demencia másik leggyakoribb típusa a vaszkuláris demencia, amikor valamilyen érrendszeri betegség (pl. érelmeszesedés, magas vérnyomás) következményeként nem megfelelő az agy vérellátása. Égerházi Anikó szerint ennek a típusnak a korai diagnosztizálása azért fontos, mert az alapbetegség felismerése és kezelése segít abban, hogy a tünetei csökkenjenek, javuljanak vagy akár meg is szűnjenek.

A Test Your Memory egyelőre a DE Klinikai Központban, a Pszichiátriai Klinikán és néhány debreceni háziorvosi rendelőben érhető el, de a tervek szerint a jövőben több praxisban is ki lehetne tölteni, ami nagyban segítené a családorvosi rendelőkben a demencia szűrést.

Legolvasottabb cikkeink