• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új PET/MRI készüléket adtak át a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2022.03.28 Forrás: Semmelweis Egyetem
Új PET/MRI készüléket adtak át a Semmelweis Egyetemen

Az eszköz az ér- és szívbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatos kutatásokat is szolgálja.

A világ jelenleg legjobb felbontású PET készülékét a világ vezető három teslás MRI technológiájával ötvözi az a nanoScan PET/MRI 3T műszer, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át a Semmelweis Egyetem Békésy György Biofizikai Kutatóközpontjában. A csúcskategóriás eszköz egyebek mellett a betegágy mellett hasznosuló transzlációs kutatási célokat szolgálja, és nagy értékű, ún. core facilitásként működtetve tudományos együttműködéseknek is teret ad - tudósított az egyetemi portál.

A különleges technológiai megoldásokat felvonultató, leginnovatívabb kísérletezést lehetővé tevő kutatási célú kisállatmodellek vizsgálatára alkalmas PET/MRI elhelyezése egy fontos egyetemi koncepcióba illeszkedik – emlékeztetett dr. Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Mint elmondta, 13 éve hozták létre az intézethez tartozó – később a Békésy kutatóközpont részévé vált – Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központot a Semmelweis Egyetem és az orvosi képalkotó berendezéseket fejlesztő és gyártó Mediso Kft. együttműködésével. Azt a célt tűzték ki ekkor, hogy az emberi szervezet minél kisebb térfogateleméből minél nagyobb mennyiségű információt nyerjenek, és ehhez megteremtsék az infrastrukturális feltételeket. „Azt a szemléletet követjük, hogy a tudományos kérdéseket az egyedi molekulák szintjétől elindulva a kisállatmodellek rendszerén keresztül végső soron a beteg emberi szervezetre vonatkoztatva tudjuk megválaszolni” – fogalmazott.

A növekvő publikációs és innovációs sikereket elérő kutatóközpont a közelmúltban az egyetem résztulajdonában lévő Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM, Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine) magas szintű core facilitás rendszerének részévé vált. Ezt az infrastruktúrát gazdagítja a mostani fejlesztés, a műszert pedig a Mediso Kft.-vel üzemelteti az egyetem - írták.

A Semmelweis Egyetemen végzett PET-MRI transzlációs képalkotási kutatások a mostani fejlesztéssel minden eddiginél pontosabban, páratlan érzékenységű mérésekkel szolgálják az ér- és szívbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatos kutatásokat.

A teljes beszámolót a portálon olvashatják

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink