• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szakmai protokollt próbál ki a Bajcsy

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A terméktől és a kapcsolódó szakmai protokolltól a betegek gyorsabb felépülését várják.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet több évtizedes története során mindig kiemelten fontos feladatként kezelte, hogy betegei számára a lehetőségekhez mérten a legmagasabb szolgáltatási színvonalat nyújtsa. Az ennek elérésére tett erőfeszítések eredményeként sikerült elérni, hogy mára azon kiváló kórházak szűk csoportjába tartozzon, ahol lehetőség nyílik a legújabb berendezések, műszerek, technológiák és szakmai protokollok kipróbálására és bevezetésére, melyek jelentősen javítják az ellátás biztonságát és hatékonyságát, és egyúttal költségmegtakarítást is eredményeznek. Ilyen lehetőség a most bevezetés és kipróbálás alatt álló Progressive Mobility Program™, mely Magyarországon először a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet intenzív osztályán kerül teljes körű, minden részletre kiterjedő alkalmazásra - írja közleményében az intézmény.

Az intenzív terápiás ellátás egyik legkomolyabb kihívása a hosszan tartó immobilitásból fakadó súlyos szövődmények mérséklése és megszüntetése, melyre a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb megoldás a beteg mobilizálása a lehető legrövidebb időn belül. A mobilitás elősegítését azonban számos biológiai, fiziológiai, neurológiai és egyéb tényező nehezíti, melyek megszüntetése és mérséklése a magyar emberi erőforrás hiányos egészségügyi struktúrában jelentős akadályokba ütközik. Ehhez nyújt segítséget a Progressive Mobility Program™ alapján kifejlesztett, a piacvezető Hill-Rom vállalat által megalkotott Progressa™ szuperintenzív ágy, mely az ápolási feladatok egy részének ellátása által segíti az ápolói és orvosi tevékenységet - ismerteti a kórház.

A korai mobilizáció elősegítéséből származó terápiás nyereség számszerűsíthető kimutatására több klinikai vizsgálat készült, melyek eredménye bizonyítja, hogy egy egyébként könnyen implementálható, a korai mobilizációt célzó szakmai protokoll használatával jelentősen csökken az intenzív osztályon való tartózkodás és az egyéb kórházi osztályokon való tartózkodás hossza, csökken a légzőszervi, muszkoszkeletális, neurológiai, kardiovaszkuláris és hematológiai szövődmények kialakulásának kockázata és csökken a delíriumos állapotok száma és hossza.

A protokoll lényege, hogy a rászoruló beteget az intenzív osztályos felvétel első napjától kezdődően, folyamatos monitorozás mellett, a beteg által tolerált lehető legnagyobb mértékben részesítsük valamilyen mozgásban vagy mozgatásban. Klinikai eredmények alapján kiemelt jelentőségű a beteg testhelyzetének változtatása, a beteg forgatása (CLRT terápia – Continuous Lateral Rotation Therapy), és mozgatása, melyek hagyományosan ápolói és gyógytornászi feladatok. A Progressa™ szuperintenzív ágy használatával azonban ezen folyamatok egy része teljes mértékben automatizált módon ellátható, a beteg állapotára szabható egyéni kezelési módok és az előre programozott beállítások használatával.

A termékfejlesztés során az ágy minden funkciója úgy lett kialakítva, hogy a korai mobilizálást elősegítve jelentős terhet vegyen le a személyzet válláról és nagymértékben javítsa a beteg rövid és hosszútávú kilátásait. A matracba integrált légpárnák programozott és személyre szabott felfújásával és leeresztésével biztosítható a beteg folyamatos és biztonságos forgatása, valamint az integrált perkussziós és vibrációs rendszer használata által csökkenthető a légzőszervi szövődmények kialakulásának kockázata. A beteg súlyát és pozícióját érzékelő szenzor által változtatott nyomás csökkenti a decubitusok kialakulásának kockázatát és hatékony kezelést tesz lehetővé, a folyamatos légáramot biztosító Micro Climate Management™ rendszer pedig biztosítja a tökéletes mikroklímát a nap 24 órájában a beteg teljes testfelszínén. A mobilitás szintjeihez igazodva az ágy anatómiája biztosítja a biztonságos és hatékony kezelést, a kiszállást könnyítő és teljes ülőhelyzet pedig egyedülálló módon képes a beteg anatómiailag leghatékonyabb és legbiztonságosabb mobilizálására. A beépített ágymérleg és az integrált betegnapló folyamatos testsúly és BMI index követést tesz lehetővé, a többféle riasztási funkció bekapcsolásával pedig biztosítható a kezelés és a páciens biztonsága. A számos funkció ellenére az egyszerű kezelhetőségéről az intuitív kezelőfelület és grafikus panel gondoskodik, mely a gyors használhatóságot és teljes áttekintést tesz lehetővé a számtalan beállítási lehetőség között.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet intenzív osztályán kipróbálásra kerülő termék és a szakmai protokoll együttes alkalmazása várhatóan hazánkban is bizonyítja azt a klinikailag több ízben alátámasztott tényt, hogy egy ilyen jellegű terápia használata mellett jelentősen csökkenthető az intenzív osztályon leggyakrabban kialakuló szövődmények kockázata, mely a beteg gyógyulási sebességének javulása és felépülési esélyeinek javítása mellett jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a kórházak számára. A cél egyértelműen az, hogy, amennyiben az itthoni klinikai vizsgálatok is igazolják a program hatékonyságát, azaz annak tényét, hogy az intenzív terápiás ellátás átlagos hossza a Progressive Mobility™ és az azt támogató ágy használata által akár napokkal csökkenthető, akkor a termék OEP finanszírozottá váljon.

Alapvető érdek, hogy a hazai költségtapasztalatok alapján is magas költséggel járó intenzív terápiás kezelések hosszát csökkentő protokoll a finanszírozás része legyen, hisz a jelentős terápiás nyereség mellett rövidtávon is költségmegtakarítást eredményez, tájékozatatott Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Legolvasottabb cikkeink