• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szerver a DE OEC-ben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A két új teljesítménye a négyszerese, a tárolókapacitása pedig 12-szerese az eddigi szerverekének.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban az integrált egészségügyi informatikai rendszer fejlesztését, támogatását végző T-Systems Magyarország Zrt. a XXI. századi követelményeknek megfelelő IBM szervereket és adattároló eszközöket helyez üzembe. A modern, nagy teljesítményű berendezések telepítése a Centrum betegforgalmának minél gyorsabb kiszolgálása érdekében történik, a gyógyító megelőző ellátás keretében. A beüzemelésre kerülő 2 szerver számítási teljesítménye 4-szerese a kiváltásra kerülő 6 szervernek, a tárolókapacitás pedig 12-szerese az eddigi tárolóeszközök kapacitásának.

A jelenlegi hardver eszközök 2003. decembertől kezdődően működnek. Ezen időszak alatt az intézményben ellátott betegek közel 16 millió megjelenésével kapcsolatos adatok tárolását, kezelését tették lehetővé. A MedSolution, e-MedSolution medikai alkalmazások több mint 3000 felhasználónak biztosítanak lehetőséget a nap 24 órájában a betegellátással kapcsolatos adminisztratív tevékenységek elvégzésére.

Az új szerverek a belga MIPS cég által készített GLIMS (General Laboratory Information Management System), Európa legelterjedtebb laboratóriumi informatikai rendszere részére is további erőforrást biztosítanak a hatékonyabb üzemeltetéshez. A GLIMS nem önállóan működik az intézményben, online kapcsolatban áll a MedSolution, e-MedSolution rendszerekkel, jelentősen csökkentve az emberi beavatkozást és a papír alapú adathordozó felhasználását.

A kialakításra kerülő architektúra támogatást nyújt az integrált egészségügyi megoldás kiterjesztésére a patológiai, mikrobiológiai ellátás területén is, ahol mód nyílik a specializált igények kielégítésére is.

Dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök és Bende Richárd a T-Systems Magyarország Zrt. értékesítési igazgatója a szerverszobában

A rendelkezésre álló hardveres erőforrások a betegélelmezésben is szerepet kapnak. A manuális feldolgozás és adatközlés nehézségeitől mentesíti az orvosokat, nővéreket, dietetikai szakdolgozókat és az élelmezési munkatársakat.

Az e-MedSolution számos vonatkozásban kínál innovatív megoldásokat: a betegellátás során keletkezett képi információ megtekintését támogatja képalkotó-, laboratóriumi diagnosztika, bőrgyógyászati, valamint az újszülött ellátás területén.

A termékpaletta legújabb elemeként a HISMobile szolgáltatás biztonságos csatornán keresztül, egy okostelefon használatával teszi elérhetővé az orvos számára az e-MedSolution kórházi informatikai rendszerben tárolt betegadatokat, helytől és időponttól függetlenül. A szolgáltatás 3G/GSM vagy WiFi hálózaton keresztül is elérhető, iOS és Android platformon működik. A HISMobile országos szintű tesztelésében a DE OEC kiemelkedő szerepet vállalt.