• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új vezető a gyermekklinikán

Regionális hírek Forrás: delmagyar.hu

Öt évre nevezték ki a gyermekklinika élére Bereczki Csaba egyetemi docenst.

Új vezetője van a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központnak. A város legnagyobb egészségügyi intézményét Bereczki Csaba egyetemi docens irányítja. Ahogy fogalmazott: tulajdonképpen csak széket cserél Katona Márta professzor asszonnyal, akit eddig helyettesként segített megbízott intézetvezetői posztján. Ezek után Katona tanárnő lesz az ő helyettese. A vezető mától veszi át az intézmény irányítását. Gyermekmentőt szeretne Szegedre telepíteni, gyermek sürgősségi osztályt hozna létre, nappali kórházi ellátásra váltana, ahol megengedhető, és bővítené a pszichiátriai ellátást – írja a delmagyar.hu portálja.

Nem könnyű átvenni egy akkora klinikát, mint amekkora a teljes szentesi kórház. Ráadásul a gyermekklinika mindig is kiemelt intézménye volt a városnak – emelte ki az új vezető, aki amellett, hogy a hagyományokat szeretné megőrizni, a váltást is szükségesnek tartja.

A gyermekklinika új vezetőjének számos további terve van, ám ezekről egyelőre csak érintőlegesen beszélt. A felnőtt sürgősségi osztály mellett szeretnénk egy gyermek sürgősségit is létrehozni, tárgyalunk egy gyermekmentő Szegedre telepítéséről, és természetesen továbbra is cél, hogy mindhárom telephelyet megtartsuk – húzta alá Bereczki Csaba, hozzátéve azt is, a gyermekklinika, az egykori gyermekkórház és a gyermekpszichiátria épületeinek leendő funkcióiról is vannak elképzelések. Ezzel kapcsolatosan említette meg a pszichiátria bővítését, amely alátámasztja azt a korábbi tervet, miszerint ezt az ellátást a Boldogasszony sugárútról Újszegedre költöztetnék.

Az is elhangzott: a 265 ágy számán még lehet csökkenteni, ha bizonyos ellátási formákat nappali kórházként visznek tovább.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: a nagy veszteséggel működő intézményt úgy igyekeztek gazdaságosabbá tenni, hogy közben egyetlen telephelyet sem szüntettek meg, és senkit nem bocsátottak el. A párhuzamos ellátások – gasztroenterológia, újszülöttellátás – megszüntetése mellett a betegeket leginkább érintő változás a szemészet és a fül-orr-gégészet felnőttellátásba való integrálása volt. Ennek a takarékosságon túl szakmai indoka is volt: ez az a két speciális ellátási forma, amelynek szakmai vezető kell.

– A gyermekszemészet végre visszakerült oda, ahová való, azt már nem gyermekgyógyász, hanem szemész szakorvos felügyeli. Az eddigi egy kényszerhelyzet volt, amely hosszabb időre maradt, mint szakmailag szükséges lett volna – fogalmazott Facskó Andrea, a SZTE Szemészeti Klinika intézetvezető professzora. Május elsején vette át a klinika a gyermekek ellátását, a felnőttektől elkülönített rendelőben. A hirtelen változás a betegeknek és a dolgozóknak is problémát okozott, hiszen a szokás nagy úr. A kezdeti nehézségeken azonban túljutottunk tette hozzá Facskó Andrea.

Rovó László, a SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tanszékvezető professzora szintén nagy előrelépésnek nevezte az összevonást, amely ezen a szakterületen június 5-én valósult meg. A gyermek fül-orr-gégészet az egyik legnehezebb része a szakmának. Olyan vezetők kezében kell, hogy legyen, akik nemzetközileg is elismert szakorvosok – jegyezte meg Rovó László.