• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb mentőállomásokat avattak fel ma

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Ünnepélyes rendezvény keretében adtak át ma egy korszerűsített és egy új mentőállomást.

A mezőkovácsházi mentőállomás korszerűsítésével jelentősen javulnak a térségben a mentőszolgálat működési körülményei, ez pedig növeli a sürgősségi ellátás biztonságát. A mezőkovácsházi állomás dinamizálása bruttó 95.948.575 Ft értékű beruházás keretében valósult meg. A megyében a mezőkovácsházi mellett a gyomaendrődi, a békéscsabai és az orosházi mentőállomás került korszerűsítésre. A hálózatbővítés keretében Tótkomlóson elkészült az új mentőállomás, Mezőberényben hamarosan befejeződik a kivitelezés - tudatta az OMSZ közleménye.

A megújult mentőállomás átadása ünnepélyes rendezvény keretében történt. Az eseményen köszöntőt mondott a település részéről Varga Gusztáv polgármester, az OMSZ részéről Dr. Burány Béla főigazgató és Dr. Zentay Attila régióigazgató. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a résztvevők megtekinthették az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a mezőkovácsházi mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.

A tótkomlósi új mentőállomás átadásával újabb fehér folt szűnt meg hazai sürgősségi betegellátás térképén
A tótkomlósi fejlesztés 17 településen 21 326 lakost érint, és tehermentesíti a területet eddig ellátó mezőkovácsházi és hódmezővásárhelyi mentőállomásokat. A projekt keretében Békés megyében 2 új mentőállomás épült és 4 állomás dinamizálása történt meg. A tótkomlósi mentőállomás építése bruttó 91 635 668 Ft értékű beruházás keretében valósult meg.

A projekt forrásainak köszönhetően a mentőállomásra két új, teljesen felszerelt B típusú mentőgépkocsi is kerül, emellett a megyében egy mentőorvosi kocsit (MOK) is szolgálatba állítanak. A közel 300 m2 alapterületű állomáson a komfortos munkavégzés és a higiéniai követelményeknek való megfelelés érdekében nappali tartózkodó helyiséget, éjszakai pihenőket, fekete-fehér öltözőt, raktárakat, korszerű gépkocsimosó- és fertőtlenítő helyiségeket alakítottunk ki. Az energiahatékonyság biztosítása céljából a kondenzációs gázkazános rendszer megújuló energiaforrással való rásegítésére napkollektoros rendszert építettünk be, hőszigetelést kapott a padozat, illetve a homlokzatok és a födémek, valamint modern, hőszigetelő nyílászárók kerültek az épületbe.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő mentőállomás átadása ünnepélyes rendezvény keretében történt. Az eseményen köszöntőt mondott a település részéről Dr. Garai Rita polgármester, az OMSZ részéről Dr. Burány Béla főigazgató és Dr. Zentay Attila régióigazgató. A szalagátvágást, majd az állomás és a gépkocsik kulcsának átadását követően a résztvevőknek bemutatták az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a tótkomlósi mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.

Záró szakaszában a mentőprogram
Az Országos Mentőszolgálat által 2012 végén elindított nagyszabású program célja az esélyegyenlőség legszélesebb körű megteremtése az ország teljes területén. A közel 11 milliárd Ft összértékű fejlesztés a mentőállomás-hálózat jelentős – 22 új és 60 dinamizált állomással történő – bővítését, korszerűsítését, 200 db új mentőjármű és több ezer műszer, egészségügyi- és oktató eszköz beszerzésével az ellátás technikai színvonalának emelését eredményezte - emlékeztet a közlemény.

A meglévő, elavult épületekben működő mentőállomások dinamizálása jelentős mértékben javítja a mentés szakmai feltételeit, csökkenti a riasztástól számított kiérkezési időt. Ezt szolgálják az új, motorizált garázskapuk, a kimenő és beérkező járművek mozgásának elkülönítése, a korszerű fertőtlenítő berendezések beépítése. Az új és dinamizált állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése. Az így megtakarítható rezsi költség összegét a mentőszolgálat a szakmai munka színvonalának további fejlesztésére költheti majd.

A program záró szakaszába érkezett, 2015. október 31-ig az épületek műszaki átadás-átvétele – a mezőberényi állomás kivételével, ahol új kivitelező megbízása vált szükségessé – megtörtént. Jelenleg az OMSZ által előírt garanciális javítások mellett a használatbavételi engedélyek beszerzése zajlik, a mentőállomások ezek birtokában kezdik meg működésüket.

A projekt pénzügyi elszámolása és forrásfelhasználása – a műszaki előrehaladásnak megfelelően – folyamatos, a 10,94 milliárd forintos összköltségvetést az OMSZ maradéktalanul lehívja. Kifizetés természetesen csak a kivitelezők és a beszállítók maradéktalan teljesítését követően történik.