• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb oktatókórház született Budapesten

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Nagy elismerésben részesült az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara hosszú és mindenre kiterjedő akkreditációs eljárást követően egyetemi oktatókórházi címet adományoz a kórháznak. 2014. május 20-án rendkívüli főorvosi értekezleten került sor az együttműködési megállapodás aláírására, valamint az oktatókórházi táblaavató ünnepségére. Ezáltal az intézmény egy kiterjedt oktatókórházi rendszer aktív tagjává válik.

Miért hozza létre a Pécsi Tudományegyetem az oktatókórházi rendszerét? Az orvosképzésben az erős elméleti alapok mellett köztudottan legalább annyira fontos a gyakorlati tudnivalók elsajátítása. Erre az egyetem első három évének elméleti alapozó tárgyai után a második három évben kerül sor. A gyakorlati képzés legfontosabb részeként a hallgatók kis csoportokban, jövendő hivatásuk gyakorlásához hasonló körülmények között, a betegágy mellett, az oktatók személyes példamutatásával és irányításával sajátítják el a szakma fortélyait. Ezeket az ismereteket könyvből megtanulni nem lehet.

A világ orvosképző helyeinek jó részén, így Pécsett sem lehet a hallgatók nagy számához képest kevés betegágyon a megfelelő minőségű képzést biztosítani. Ez indokolja az oktatókórházi gyakorlat bevezetését, amikor is egy-egy gyakorlatvezető orvosra lényegesen kisebb számú medikus jut, így alaposabban tud foglalkozni velük.

A gyakorlati képzés szigorúan ellenőrzött körülmények között, az adott tárgyat oktató klinikák vezető oktatói által kidolgozott tematika szerint történik.

A régi oktatókórházi kapcsolatok újjáélesztésére és a hálózat bővítésére a Pécsett tanuló magyar és külföldi orvostanhallgatók számának dinamikus növekedése miatt is szükség volt, hiszen az elmúlt két évben mintegy százzal többen kezdték meg orvostudományi tanulmányaikat Pécsett.

Miért esett a választás az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézetre? A Pécsi Tudományegyetem a hagyományos diszciplínákon túl különös tekintettel számít a kórház azon osztályaira, amelyek speciális profiljuk, illetve egyes tevékenységi körük által egyedülállóak az országban és így természetes részét képezhetik az egyetemi képzésnek az oktató kórház keretein belül.

Itt elsősorban kiemelendő a gyermek- és felnőtt hematológiai és őssejt-transzplantációs, a gyermek- és felnőtt infektológiai, az onkológiai, az égés- és plasztikai sebészeti, a szülészet-nőgyógyászati, a sebészeti és a traumatológiai osztály, valamint az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet megszűnte után a Merényi Gusztáv Kórház telephelyre került pszichiátriai és addiktológiai osztályok.

Kevéssé ismert, hogy a Pécsi Tudományegyetem beiskolázási területe a hagyományos dél-dunántúli és dunántúli vonzáskörzet mellett a főváros és az agglomeráció.

Az oktatókórházi rendszernek olyan gyakorlati haszna is lehet, hogy a IV.-V.-VI.-éves medikusok a lakóhelyükhöz legközelebbi kórházba kérhetik a gyakorlatukat.

Mit jelent a kórháznak az oktatókórházi cím? A hagyományos magas színvonalú gyógyító munka mellett hosszú múltra visszatekintő hagyományai vannak a mind a graduális orvosképzésnek, mind a posztgraduális szakorvosképzésnek a kórházban. Számos osztályon működik klinikai tanszéki csoport.

A megtisztelő cím és presztizs mellett a pécsi orvoskar konkrét feltételeket támaszt az oktatókórházakkal szemben, hiszen a legfontosabb az, hogy a hallgatók minél több szakmai tudást szerezzenek meg betegágy melletti gyakorlataik során. Ennek érdekében az oktatókórházak gyakorlatvezetőinek megfelelő végzettséggel kell rendelkezniük, a kórház eszközparkjának megfelelő színvonalúnak kell lennie, és figyelemmel kell kísérni a hallgatók visszajelzéseit is.

A kórház dolgozói lehetőséget kapnak az egyetem klinikáival közös tudományos tevékenységben, kutatásban történő részvételre, a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi és egészségtudományi doktori iskoláiban az egyetem által támogatott képzésre és tudományos fokozatszerzésre.