• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Újabb PIC-et támogatott a jótékonysági program

Regionális hírek 2019.03.26 Forrás: Weborvos
Újabb PIC-et támogatott a jótékonysági program

Új bútorokkal, gépekkel, eszközökkel gazdagodott a megszépült székesfehérvári PIC - részleg.

Magyarországon évente nyolcezer újszülött a terhesség 37. hete előtt jön világra. A korababák életük első időszakát a perinatális intenzív centrumokban (PIC-ekben) töltik, az itteni körülmények fejlesztését tűzte ki célul és a koraszülött ellátás elkötelezett támogatójaként a NaturAqua és együttműködő partnere, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE). A két szervezet három év alatt közösen az ország 29 PIC-ét családbarátabbá varázsolják, mindig alkalmazkodva a helyi igényekhez.

2019. március közepén a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház 17 ágyas koraszülött-újszülött intenzív részlegének laktációs helyisége vált a támogatásukkal otthonosabbá: itt az átalakításnak köszönhetően kényelmes bútorok, anyatej tárolására alkalmas hűtő, sterilizálható poharak, barátságosabb környezet várja az édesanyákat - adták hírül közleményben.

A nagyon éretlen immunrendszerrel rendelkező, fertőzésekkel szemben esendő koraszülöttek számára mindennél fontosabb, hogy édesanyjuk tejével táplálják őket. A koraszülötteket szült anyák tejének összetétele különbözik az időre szült anyák tejétől, sokkal könnyebben emészthető, ráadásul számos rendellenesség kialakulását megelőzi. Azok a koraszülöttek, akik anyatejet kaptak, átlagosan kevesebb napot töltöttek a koraszülött osztályon, mint a tápszeres babák. Mivel a nagyon korán érkezett babák az első időszakban nem tudnak anyjuk emlőjéből szopni, ezért kulcskérdés, hogy a szülést követően minél előbb ösztönözzék az anyákat a rendszeres fejésre – legalább naponta hat alkalommal.

Ezért nagyon fontos az, hogy a PIC-ekben az anyatej-fejéssel, tárolással kapcsolatos helyiségek minél otthonosabbak, kényelmesebbek legyenek az édesanyák számára - írták.

A Szent György Oktató Kórház újonnan kialakított fejőszobában helyet kapott egy kézmosó, bekerült egy klíma, kényelmes asztal, székek és egy hűtő is az anyatej tárolására. A kórház meglévő fejőgépeihez új kiegészítő egységcsomagokat, illetve sterilizálható anyatej tároló poharakat szereztek be az anyukák kényelméért. A cél egy otthonos helyiség kialakítása volt annak érdekében, hogy az édesanyák komfortos közegben érezzék magukat, miközben a gyermekük számára különösen fontos anyatejjel foglalatoskodnak. „Nagyon tetszik az új helyiség, mert otthonos, családbarát lett, ami részlegünk számára kiemelten fontos” – mondta el a helyiség átadóján Dr. Szabó Hajnalka osztályvezető főorvos.

Legolvasottabb cikkeink