• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Újévi baba - Elvirának hívják az első fővárosi újszülöttet

Hírek Frissítve 2020.01.01 Forrás: MTI
Újévi baba - Elvirának hívják az első fővárosi újszülöttet

A fővárosi kislányt megelőzte két vidéken született baba, akik mindketten éjfél után 1 perccel jöttek világra.

Az újév első fővárosi újszülöttje a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben jött világra 0 óra 25 perckor. A kislány 3120 grammal született és az Elvira nevet kapta.

A fővárosi állami intézmények szülészetei közül másutt is született gyermek az új év első napján, de ők mind 1 óra után.

Vidéken két helyen, Nagykanizsán és Baján is született gyermek éjfél után 1 perccel. A Zala megyei Kanizsai Dorottya Kórház tájékoztatása szerint Kovács Patrik nulla óra egy 1 perckor 3050 grammal, 53 centiméterrel, természetes úton jött a világra. A kisfiú a 29 éves édesanya negyedik gyermeke, családban először egy kislány, majd három fiú született. A baba és édesanyja egyaránt jól vannak.     

 Fotó: MTI/Varga György

A Bajai Szent Rókus Kórházban éjjel 0 óra 1 perckor segítették világra az új esztendő első gyermekét. A kisfiú - Trszkits Endre - 3940 gramm súllyal és 53 centiméterrel született, császármetszéssel. A 27 éves mélykúti édesanya, akinek Endre az első gyermeke, és a kisfiú is jól vannak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára is köszöntötte az újév első babáit. Horváth Ildikó azt kívánta, hogy generációkon keresztül jó egészségnek örvendjenek.

Az államtitkár az új év első fővárosi babája és családja köszöntése előtt szerdán a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban hangsúlyozta: a kormány családbarát szülészeteket épít Magyarországon. Közel tízmilliárd forintból olyan fejlesztések zajlanak az országban, amelyek a családalapítás, a gyermekvállalás és a gyermek születése körüli eseményt, illetve a szülés méltóságát támogató közeget, valamint a magas technikai felszereltséget, szakmai tudást elérhető közelségben biztosítják - tette hozzá.

Az államtitkár gratulált a fővárosban elsőként 0 óra 25 perckor született kislány mellett az országban elsőként, egyaránt 0 óra 1 perckor Nagykanizsán és Baján világra jött kisfiúknak és családjaiknak is.

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: január elsejével a családvédelmi akcióterv két újabb intézkedése - a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó-mentessége - lépett életbe. Tájékoztatása szerint a babaváró támogatást - a családvédelmi akcióterv legsikeresebb intézkedését - már 60 ezren igényelték, jobbára a tízmillió forintos maximális összeggel. Hozzátette: a kormány már 500 milliárd forinttal támogatta a fiatal párokat abban, hogy életüket elindíthassák, vágyott gyermekeik megszülethessenek.

Révai Róbert, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház orvosigazgatója közölte: az intézményükben 0 óra 25 perckor született leánygyermek és édesanyja is egészséges. Az orvosigazgató elmondta: a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és intézményei 150 millió forint pályázati forrásból valósítanak meg egyrészt műszerbeszerzést, másrészt infrastrukturális beruházást, melynek során három új szülőszobát is kialakítanak. Hozzátette: két másik projekt is folyamatban van a kórházban: a sürgősségi osztály fejlesztése, valamint a zöldmezős beruházásként a kórház területén épülő új XVII. kerületi szakorvosi rendelőintézet kialakítása, melyek terveik szerint 2020 első felére valósulnak meg.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az intézmény Útravaló CD-jével köszöntötte az év első fővárosi újszülöttjét. A kiadványt - melynek tartalma minden évben más, az idei az operaház énekkarának összeállítása - az intézmény egész évben minden magyar újszülöttnek eljuttatja, bevezetve őket a magyar és az európai kultúrába. Hozzátette: újdonságként a CD-ket az operaház honlapjáról letölthető anyag váltja fel haladva a korral, és csökkentve a kezdeményezés ökológiai lábnyomát.   

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink