• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra elindul a Harvard Medical School képzési programja a Semmelweisen

Regionális hírek 2024.01.23 Forrás: Semmelweis Egyetem
Újra elindul a Harvard Medical School képzési programja a Semmelweisen

A korai jelentkezésre és a támogatói ösztöndíj megpályázására május 12-ig nyílik lehetőség. A jelentkezés május 26-án zárul.

Ismét meghirdették a Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem tavaly nagy sikerrel indult kurzusát, amely 2026-ig három egymást követő akadémiai évben kínál egyedülálló képzési lehetőséget a klinikai kutatások iránt elhivatott fiatal szakemberek számára.

A Harvard Medical School’s Clinical Science Scholars program at Semmelweis University (CSS) keretében a résztvevők elmélyedhetnek a klinikai kutatások legújabb vívmányaiban és bevált gyakorlataiban, ezáltal szélesítve a kutatási módszertannal összefüggő ismereteiket, így a kilenc hónapos képzés végére magabiztosan lehetnek képesek a klinikai vizsgálatok, kutatások előkészítésére és lefolytatására, a kutatási adatok elemzésére és értelmezésére, elsajátíthatják a sikeres támogatás-igénylés és a klinikai teamek vezetésének mikéntjét is.

A CSS program során a résztvevők csoportba szerveződve kísérlik megvitatni és megoldani a felvetett problémákat, amelyet havi rendszerességű webináriumok és több mint 85 rögzített online előadás is kiegészít. A program gerincét három – egy budapesti, egy online és egy bostoni – workshop képezi, a kurzus tematikája pedig öt modulba rendeződik, így az előadások, eszmecserék és feladatok az epidemiológia, kutatásetika, biostatisztika, klinikai kutatások, valamint vezetői készségek/csapatmunka témák köré szerveződnek olyan kiemelt oktatók közreműködésével, mint dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora; dr. Ajay K. Singh, a Harvard Medical School dékánhelyettese; dr. Ungvári Zoltán, a Semmelweis International Training Program in Geroscience igazgatója; valamint dr. Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Központ igazgatója. A törzsanyag mellett a Klinikai vizsgálatok másodlagos elemzése, a Genetikai epidemiológia vagy a Költséghatékonyság és egészségügyi döntéshozatal választható modulok révén a képzés a résztvevők egyéni igényeire is szabható.

A Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem képzése kapcsán dr. Merkely Béla kiemelte, hogy annak első évfolyama 2023-ban indult Budapesten, számos közép-európai részvevővel. „2024-ben ismét a Semmelweis Egyetem ad otthont a CSS programnak, kiváló tanulási lehetőséget kínálva a pályakezdő orvosok és egészségügyi szakemberek, PhD-hallgatók, posztdoktori ösztöndíjasok és rezidensek számára” – fogalmazott a rektor.

A két egyetem együttműködési megállapodása értelmében a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány ötven Semmelweis Polgár részvételi díjának felét finanszírozza.

A CSS programra január 22-től lehet jelentkezni a Harvard Egyetem dedikált oldalán szakmai önéletrajz, motivációs levél és ajánlólevél csatolásával. A korai jelentkezésre és a támogatói ösztöndíj megpályázására május 12-ig nyílik lehetőség. A jelentkezés május 26-án zárul. (Fotó: Semmelweis Egyetem)