• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Unikum: egy szakrendelőnek is lett MR-je

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Bár pénzért, de szinte várakozási idő nélkül juthatnak MR-diagnosztikához az újbudaiak.

Eddig sehol az országban nem működött MR diagnosztika járóbeteg-szakrendelőben, ez a lehetőség egyedül a kórházakban, ott is viszonylag kevés helyen volt elérhető. Például a főváros egyik legnagyobb kerületében, sőt a szomszédos városrészek kórházaiban sem volt egyáltalán mód mágneses rezonancia vizsgálatokra. Ezért is unikum, hogy hivatalosan kedd óta egy Siemens gyártmányú 1,5 Teslás MR gép működik az újbudai Szent Kristóf Szakrendelőben. A vizsgálat egyelőre fizetős, de mint dr. Kóti Tamás, az intézmény főigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta, terveik szerint tb finanszírozást is szereznek a működéshez.

Egyelőre azonban a szakrendelő csak a helyiséget adja, a működtetést, a szervizelést a beruházást megvalósító SMART Diagnosztika biztosítja. Természetesen a teljes testet feltérképező vizsgálatok árait is ők határozták meg, amelyek a 10 ezer forintos agykoponya natív MR angiográfiától az 50 ezer forintos végtag lágyrész natív + kontrasztanyagos MR vizsgálatig terjednek. A cég tulajdonosa, Gyarmati János a beruházás költségeiről annyit árult el, hogy a legújabb fejlesztésű diagnosztikai szoftverekkel ellátott gép több száz millió forintba került, amelyet teljes egészében a vállalat állt. Azt is hozzátette biztos abban, hogy 5-6 éven belül megtérül a befektetésük. Számításaik szerint egyébként egy év alatt elérhetik a napi átlag 20 vizsgálatot, és egyszer akár a 30 vizsgálat/napot.

A cégnek egyébként van tapasztalata a fizetős MR vizsgálatokról, hiszen a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban ők biztosítják hétköznap a tb finanszírozott, de hétvégén térítéses mágneses rezonancia diagnosztikát is. A tapasztalatok alapján, Gyarmati János szerint az egyre nagyobb számban jelentkező fejfájás, térd- és gerinc problémák kivizsgálása miatt növekszik az MR vizsgálatok száma.

„Az elmúlt 12 hónapban - a várakozási idő miatt - a gerinc MR vizsgálatok 30 százalékát már fizetős, magánellátás keretében vették igénybe a pácienseink. Ezért gondolkoztam a félórányira lévő kistarcsai kórház mellett egy új budapesti helyszínen való bővítésben. Valószínűleg a hasonló tapasztalatok miatt nyitnak a térítéses ellátások irányába többen is az eddig klasszikusan állami ellátásban tevékenykedő szolgáltatók közül" - mondta.

A szakrendelő és a cég 4-5 hónapja talált egymásra egy pályázattal, amelyet a Szent Kristóf azért írt ki, hogy a környék MR-ellátatlanságán változtasson. A főigazgató elmondása szerint emellett az volt a céljuk, hogy a járóbeteg-ellátás keretében minél komplexebb szolgáltatást tudjanak biztosítani a kerületben élőknek. A pályázat során kiemelt jelentősége volt annak, hogy korszerű technológiát üzemeljenek be, illetve a lakosság számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetőek a szolgáltatások. Az OEP finanszírozást a főigazgató elmondása szerint először egy leendő, külön épületben működő gyermek szakrendelőhöz kapcsolódóan próbálják megszerezni, de újságírói kérdésre azt is megerősítette, hogy a kerület szegényebb, az MR vizsgálatok díját megfizetni nem tudó lakosainak is igyekeznek majd finanszírozott szolgáltatást nyújtani.

A közfinanszírozott ellátás és a magánellátás szétválasztását célzó "Lex Uzsokiként" emlegetett törvény dr. Kóti Tamás szerint nem vonatkozik az esetükre, hiszen úgy szól, hogy csak olyan ellátást nem nyújthat közintézmény térítésesen, amelyet helyben tb finanszírozással is el lehet érni. Mivel támogatott MR diagnosztika nemcsak Újbudán, hanem a környékén sincs, így jogosan működhet a rendelőben a térítéses szolgáltatás.

Ami egyébként a Szent Kristófnak is megéri, hiszen a 10 évre kötött szerződés szerint a forgalom után ők is részesülnek a bevételből.