• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ünnepeltek a Semmelweis Egyetem öregdiákjai

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Jubileumi Nemzetközi Alumni Találkozón az idegen nyelvű oktatás 30. évfordulóját is ünnepelték.

Jubileumi Nemzetközi Alumni Találkozóra érkeztek négy földrész tucatnyi országából résztvevők a Elméleti Orvostudományi Központba szombaton. A Semmelweis Egyetem ötévente szervez nemzetközi öregdiák-találkozót, most az idegen nyelvű oktatás elindításának harmincadik évfordulóját is ünnepelték.

Dr. Szél Ágoston rektor a megnyitón sikertörténetnek nevezte a német nyelvű oktatás harminc évvel ezelőtti elindítását. “Büszke vagyok arra, hogy amit elődeink 30 éve megálmodtak, és nyilván rengeteg adminisztratív és szervezési nehézség ellenére is elkezdtek, az mára sikertörténet lett" – fogalmazott. Emlékeztetett arra: a Semmelweis Egyetem számos karán három nyelven folyik az oktatás. A hallgatók egynegyede, közel 3000 diák külföldi állampolgár, az Általános Orvostudományi Karon pedig majdnem minden második hallgató annak a közel 70 ország valamelyikének polgára, amellyel az elmúlt három évtized során oktatási kapcsolatba került az egyetem.

Hozzátette: az egyetemek hírét két dolog teszi igazán naggyá: a hagyományok és az innovációs készség. Szavai szerint az egyetem történetében a legnagyobb innováció volt az idegennyelvű képzés elindítása. Felidézte: az 1983/84-es tanévben 120 hallgatóval indult el az első német nyelvű évfolyam, majd hamarosan angolul is megkezdődött az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerész képzés.

“Ma már tudjuk, hogy a feladatra nem csak, hogy eléggé érettek voltunk, hanem a befektetett energia sokszorosan megtérült, hiszen az idegen nyelvű képzésben való részvétel nekünk, oktatóknak kitüntetés volt, és magyar hallgatóink, az egyetem egésze, sőt az egész ország profitált ebből a vállalkozásból" – hangsúlyozta Dr. Szél Ágoston külön kiemelve Dr. Fonyó Attila és Dr. Kádár Anna professzorok szerepét. Előbbi vezette be a forradalminak számító német nyelvű képzést, utóbbi pedig a rendszerváltás utáni korszak körülményeihez igazította az idegen nyelvű oktatást. Köszönetet mondott a Külföldi Hallgatók Titkársága két vezetőjének: Dr. Ligeti Erzsébetnek és Dr. Kollai Márknak is, valamint kollégáiknak Fonyó Magdolnának és Ványi Olgának. Véleménye szerint a rendezvény és az egyetem idegennyelvű képzése sem valósulhatott volna meg Dr. Horváth Attila és Dr. Frenyó László, a McDaniel Collage elnöke, illetve dékánja nélkül.

További részletek a találkozóról a Semmelweis Egyetem honlapján