• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Utazásorvostan: szabadon választható specialitás

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az utazás alatt előforduló betegség és baleset megelőzését, illetve gyógykezelését is tanítják.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum a 2009/2010-es tanévben hirdette meg először szabadon választható tantárgyként az utazásorvostant, akkor 12 diák vette fel ezt a tantárgyat, míg az idei tanév második félévében a magyar nyelvű képzésben 25, az angol nyelvű képzésben pedig 40 fős keretszámmal jelent meg először a DE OEC orvostanhallgatóinak tanrendjében. hirdeti meg a centrum az utazásorvostan modult. A speciális képzéshez tankönyv is készült Dr. Paragh György és Dr. Felkai Péter szerkesztésében - jelentették be ma az intézmény tájékoztatóján.

Az idegenforgalom az egyik legnagyobb üzletággá vált: évente mintegy 17 millió külföldi utazást regisztrálnak hazánkban. Ám a legtökéletesebbnek ígérkező vakációt is tönkre teheti. A legtöbb utazással együtt járó megbetegedés elkerülhető, sőt a közlekedési balesetek és a személyi biztonság elleni támadások számát is csökkenteni lehet. Számos külföldi fertőző betegség ellen van védőoltás forgalomban, így az az oltóközpontokban, de a háziorvosoknál is felvehető. Az utazási tanácsadás azonban nemcsak a védőoltásból áll, személyre és szituációra szabott tanácsadást is magában foglal, például olyan, a higiéniára, a biztonságos étkezésre vonatkozó tanácsokat, melyek segítségével a fertőzések kiküszöbölhetőek.

Még egy járványügyi szempontból kevésbé veszélyes, európai nyaralást is megkeseríthet egy tengeri állat csípése, napégés, hasmenés, ételmérgezés, vagy egy közlekedési baleset. Különösen a krónikus betegségben szenvedőeknek szükséges utazás előtt orvoshoz fordulniuk: ilyenkor a doktor felméri az utazó saját- valamint az utazás, a célország kockázatait, és ennek fényében ad tanácsokat. A szakemberek felkészítését az orvosok utazásorvostani továbbképzésével, illetve már az egyetemen, az új diszciplina oktatásával lehet megvalósítani. Azért is egyedülálló Dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök és Dr. Felkai Péter az utazásorvostan szakértőjének tankönyve, mert nemcsak a külföldi fertőző betegségek, hanem az összes, utazás alatt előfordulható betegség és baleset megelőzését, illetve gyógykezelését is tanítja.

A tankönyv megjelenésével nemcsak az orvostanhallgatók, de az utazóknak tanácsot adó háziorvosok, foglalkozás-egészségügyi orvosok, oltóközpontokban dolgozó kollegák is egy hiánypótló egyetemi tankönyvhez jutottak.