• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vérmentő készüléket kapott a Szent János Kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az intézmény valamennyi egységében tudják használni a mobil készüléket.

Új géppel, egy vérmentő készülékkel gyarapodott a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza.  A berendezést a műtétek során  már évek óta sikeresen alkalmazza az intézmény, amely eddig kölcsönbe megkapta.  

Az úgynevezett vérmentő autotranszfúziós készüléket a kórház traumatológiai osztályán helyezték el, de az intézmény valamennyi egységében használható.

A gépet a vértakarékosság céljából használják azon betegek részére, akik nem kaphatnak, vagy nem kívánnak idegen vért kapni. Az országunkban több helyen sikeresen alkalmazott készülék a legkülönfélébb műtétek esetében bizonyult már rendkívül hasznosnak (hasi műtétek, csípő- és térdprotézis műtétek stb.). Az, hogy a gép tartósan a kórházban van, lehetővé teszi akut, azonnali beavatkozást igénylő esetekben is használatát, nemcsak tervezett műtéteknél, ami nagy előrelépés,  dr. Detre Zoltán osztályvezető főorvos szerint.

Számos érv szól ma az allogén (más személytől származó) vér felhasználása ellen, többek között a páciens ellenanyag hiánya, különböző negatív utóhatások, fertőzésveszély, ritka vércsoport esete, véralvadásos előzmény, valamint a sokat emlegetett vérhiány. Ezekből adódóan az alkalmazási terület legnagyobb előnye a beteg saját vérének biztonsága! A gép működtetése könnyen megtanulható, a készülék a területen jelenleg elérhető legmodernebb technikát képviseli, gyorsan, szinte azonnal visszaadható módon tisztítja meg a beteg vérét.

Az átadott gép értéke 6,5 millió forint, melyet egy magánbiztosító egészségpénztár finanszírozott, így a kórház mentesült a beszerzési költségektől, derült ki dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes főigazgató tájékoztatásából.

A felhasználáshoz szükséges egyszer használatos szett árát az OEP csak speciális esetekben állja, így azok a betegek, akik nem tagjai a magánbiztosító egészségpénztárnak – amely állja a szett költségét -, külön díj megfizetése mellett vehetik igénybe, amennyiben az orvosok a műtét jellegét figyelembe véve nem látják akadályát az alkalmazásnak.