• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Veszélyhelyzeti Alapot hozott létre a DE

Regionális hírek 2020.03.20 Forrás: Debreceni Egyetem
Veszélyhelyzeti Alapot hozott létre a DE

Az alap 650 millió forintos kerettel jött létre, az összegből a járványügyi rendkívüli kiadásokat finanszírozzák.

A Debreceni Egyetem Szenátusa a héten elektronikus szavazáson döntött a koronavírus elleni hatékony fellépést biztosító Veszélyhelyzeti Alap létrehozásáról, melynek segítségével több száz millió forint áll rendelkezésre a rendkívüli járványügyi és ellátási kiadások finanszírozására - tudatta az intézmény a portálján.

A járvány megfékezése és a polgárok biztonsága érdekében március 18-án a Debreceni Egyetem Szenátusa elektronikus szavazáson – ötvenkilenc igen szavazat és egy tartózkodás mellett – támogatta a Veszélyhelyzeti Alap létrehozását. Az alap 650 millió forintos kerettel jött létre, a pénzt az egyetem nem egészségügyi területekről származó bevételeiből biztosítják. Az összegből a járványügyi rendkívüli kiadásokat, így például a szükséges szubintenzív és intenzív ellátások kialakítását, a vírus miatt megfertőződött emberek kezeléséhez szükséges gépek, lélegeztetőgépek, eszközök beszerzését, valamint a védőfelszerelések, speciális gyógyszerek és vírustesztek költségeit finanszírozzák.

A járványügyi védekezéshez a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és több vállalkozás önként ajánlotta fel a segítségét több tízmillió forint értékben, köztük olyanok is, akik maguk is nehéz körülmények közé kerültek a vírus okozta veszélyhelyzetben. Vannak olyan cégek, amelyek eszközökkel, védőfelszerelésekkel járulnak hozzá a járvánnyal kapcsolatos munkához. Ezeket az önkéntes felajánlásokat a Debreceni Egyetem a Veszélyhelyzeti Alap kiegészítésére használja fel. Az intézmény célja, hogy hatékonyan részt vegyen a vírus terjedésének megakadályozásában, minden eszközzel lassítsa a világjárvány debreceni és régiós tömeges megjelenését, és szükség esetén rendelkezésre álljanak a kapacitások a nagyszámú beteg fogadására.

Az intézmény célja példát adni arra, hogy egy világjárvány megelőzésében is érhet el sikert egy jól működő helyi közösség, amely egymást és a mindenki számára fontos ügyeket támogatja, biztosítja a szükséges szakmai feltételeket és tagjait figyelmezteti a szabályokra.

Az intézmény vezetése arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyén szintjén is mindenki hozzájárulhat a sikeres védekezéshez és megelőzéshez azzal, ha  betartja a higiéniai ajánlásokat, kerüli a tömeget és csökkenti a személyes érintkezéseket. Mindez a személyes jelenlétet igénylő munkavégzés, bevásárlás mellett is fontos szempont.

Legolvasottabb cikkeink