• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Világszínvonalú műszerfejlesztés a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek 2019.11.15 Forrás: Weborvos
Világszínvonalú műszerfejlesztés a Debreceni Egyetemen

A vissza nem térítendő európai uniós támogatásból beszerzett műszerek egyebek mellett a rákkutatáshoz nyújtanak technológiai hátteret.

A kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó GINOP-2.3.3-15-2016-00003 projekt révén a Debreceni Egyetem és konzorciumi partnerei – a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont – nemzetközi kutatásokra is alkalmas eszközökkel bővítették műszerparkjukat. A 986,10 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból beszerzett műszerek egyebek mellett a rákkutatáshoz nyújtanak technológiai hátteret - tudatta közleményében az intézmény.

A „Bioimagin Hálózat: Képalkotó technológiák fejlesztése és alkalmazása - a molekuláktól az élő szervezetig” című projekt keretében olyan műszerpark létrehozása és összehangolt működtetése valósult meg, amely orvosbiológiai kutatásokban a biomolekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek vizsgálatát teszik lehetővé az egyedi molekuláktól az élő szervezetig, így klinikai terápiák fejlesztésére nyílik mód.

A Közép-Európában is egyedülálló fejlesztés eredményeként beszerzett hat eszközből négy a Debreceni Egyetem, egy-egy eszköz pedig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem Szolgáltató Laboratóriumaiban kerültek elhelyezésre.

A műszerekkel alapvetően képalkotó eljárásokat lehet megvalósítani, ezen keresztül szolgálják a tudományos kísérleteket és innovácót. Technológiai hátteret nyújtanak többek között az emlődaganatokkal kapcsolatos vizsgálatokhoz.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult fejlesztés létjogosultságát erősíti, hogy a projekt összhangban áll a Magyar Bioimaging Hálózat céljaival, a beszerzett világszínvonalú eszközök az európai képalkotó laboratóriumokat hálózatba szervező Bioimaging-hálózat kincsévé is váltak, ami több lehetőséget ad a magyar kutatóknak a külföldi tudósokkal való együttműködésre - áll a közleményben. A projektről bővebb információ itt olvasható.

Legolvasottabb cikkeink