• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Virtuális ablakok oldják az elszigeteltséget a kezelés alatt

Regionális hírek 2019.07.09 Forrás: Unideb.hu
Virtuális ablakok oldják az elszigeteltséget a kezelés alatt

Az izotópos terápiát kapó pajzsmirigydaganatos betegek napokat töltenek a sugárvédő falak között.

Valósághű virtuális ablakok teszik elviselhetőbbé a bezártságot a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegének két ólomfalú kórtermében. Az izotópos terápiát kapó pajzsmirigydaganatos betegek napokat töltenek a sugárvédő falak között.

A speciális LED-panelekből álló ablakokat ingyenesen ajánlotta fel egy belsőépítész beteg, aki maga is a klinikán gyógyult. A panelek fénye követi a napi fényviszonyokat, így a virtuális ablakok barátságosabbá teszik a szobákat, és csökkentik a pszichés terhelést. Az egyetem Klinikai Központjában július 1-től önállóan működő Onkoradiológia Klinika sugárterápiás részlegén 3 kórteremben, egyszerre 6 beteg radiojód kezelését végzik - számolt be róla az egyetem honlapja.

- Egy bizonyos dózis felett az izotópterápiában részesülő betegeknek nem lehet közvetlen kapcsolatuk a környezettel, így sugárvédelmi és építészeti okokból két kórteremben egyáltalán nincs ablak, a falakban pedig ólomárnyékolás van. A LED-paneles álablakkeretek ebben a két ablaktalan szobában kaptak helyet – mondta a hirek.unideb.hu-nak Garai Ildikó, az egyetem Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszékének egyetemi docense, a Scanomed Kft. orvosigazgatója.

Az ablakokat olyan speciális módon rögzítették, hogy a falakat nem kellett fúrni, így a szigorú sugárvédelmi szempontoknak a szobák továbbra is tökéletesen megfelelnek. Ezekben a helyiségekben kizárólag a rosszindulatú pajzsmirigydaganattal küldő betegek terápiája zajlik.  A betegek az izotópos kezelés után 2 napig egyáltalán nem hagyhatják el a szobát, és jellemzően összesen 6 napot, de esetenként akár több időt is bent kell lenniük a teljesen zárt kórteremben.

Garai Ildikó elmondta, hogy az alkalmazott sugárterápia rendszerint már a betegek gyógyításának az utolsó fázisa, amelyre általában műtét után kerül sor. Több betegnek lehetnek áttétei is, a bezártság pedig elsősorban pszichésen megterhelő számukra. Az álablakok azonban nagymértékben javítják a bennfekvés alatti komfortérzetet.

- A betegek visszajelzései nagyon pozitívak. A bezártságban töltött napokat sokkal könnyebben viselik, jelentősen csökken az izoláció okozta szorongás. A páciensek arról számoltak be, hogy a virtuális ablak látványa „becsapja az agyukat”.  A LED-panelek ugyanis azt az illúziót keltik, hogy kint süt a nap. Olyan, mintha a napfény tejüvegen keresztül világítana be a szobába, ez pedig azt az érzést kelti bennük, mintha látnák a külvilágot – mesélt a tapasztalatokról Garai Ildikó.

A szakember példaértékűnek nevezte, hogy az adományozó beteg nem csak a saját gyógyulására gondolt, hanem a felajánlás révén lehetőségeihez mérten segítette a sorstársait is.

A rosszindulatú pajzsmirigydaganattal küzdő betegek radiojód terápiáját – a Belgyógyászati Intézet és a Scanomed Nukleáris Medicina Központ együttműködésével – 2011 óta végzik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ sugárterápiás részlegén. A szakemberek évente 120-130 beteg gyógyulását segítik.

Legolvasottabb cikkeink