• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Vízben van a gyógyítás - Dunaújvárosban is

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Fizioterápiás és vízgyógyászati kezeléseket nyújt a hamarosan megnyíló központ az élményfürdőben.

Igazán jó hír a Dunaújvárosban és környékén élő, mozgásszervi bajokkal küszködők számára, hogy a nyáron végleg bezárt rendelőintézeti vízgyógyászati részleg szolgáltatásait már nem sokáig kell nélkülözniük, ugyanis még ez évben megnyílik az új gyógyászati központ az élményfürdőben.

Mint arról a Weborvos korábban beszámolt, annyira elöregedett az 1985-ben átadott vízgyógyászati részleg a II. számú rendelőintézetben, hogy a fokozatos lezárások után az ÁNTSZ ez év júliusában végleg lakatot tett az épületrészre. A tulajdonos önkormányzatnak a számítások szerint súlyos tízmilliókba került volna a részleg felújítása, korszerűsítése, ugyanakkor arra is lehetőség adódott, hogy az új élményfürdőben alakítsanak ki vízgyógyászati és fizikoterápiás központot. Végül is ez utóbbi változat győzött, ám a politikai viták kereszttüzébe került élményfürdő átadásának határideje (tavaly szeptember) sokat késett, így a betegeknek is várniuk kellett.

Az akadálymentesített, modern gyógyászati központban több mint ezer négyzetméteres területen a fizioterápiás és vízgyógyászati kezelések széles tárházát biztosítják nemcsak a beutalóval érkező betegek, hanem az élményfürdő vendégei számára is. Súlyfürdő, víz alatti gyógytorna, kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, elektroterápia, galvánfürdő, masszázs és szénsavfürdő – ami újdonságnak számít – várja vendégeket, akik emellett igénybe vehetik az elektroterápiás kezelőket és a különleges felszereltségű gyógytorna szobákat is.

A gyógyászati részleget a formálódó együttműködés szerint a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Kht. fogja üzemeltetni. Mint dr. Gyöngyösi Pál orvos-igazgató lapunknak elmondta, előnyös velük szerződést kötni, hiszen a kórház rendelkezik az ellátáshoz szükséges OEP-szerződéssel, s mindezen túl kész terveik vannak.

A rendelőnek alkalmas helyiségekben négy párhuzamos rendelést működtetnének: mozgásszervi krónikus betegségek, ortopédia, rehabilitációs tevékenységek, reumatológia betegségcsoportokban. A már kialakított recepció a betegirányítás központja lesz. A leendő üzemeltetők elégedettek a színvonalas körülményekkel, a felszereltséggel, ráadásul saját gépeiket is tudják majd itt használni. Összességében korszerűbb körülmények között nagyobb számú berendezéssel tudják gyógyítani a betegeket az orvos-igazgató szerint. Tapasztalataik alapján nagy igény van a speciális terápiákra, és úgy számolnak, hogy a gyógyászati központban akár négyszáz beteg, illetve vendég is megfordul majd naponta. A népbetegségnek tartott mozgásszervi betegség a dunaújvárosiakat talán jobban sújtja az orvos-igazgató szerint, hiszen idősödik a város lakossága, amelynek jelentős része gyári munkával kereste vagy éppen keresi kenyerét.

A személyi feltételeket biztosítani tudja a kórház, és két műszakos rendet vezetnek be. A szakdolgozók elsősegély készenlétet is ellátnak saját részlegükben, de szóba kerülhet az élményfürdő teljes területére kiterjesztett szolgálat. Már távolabbi terveket is dédelgetnek: a jövőben ugyanis lehetőségük lesz a vízösszetétel alapján gyógyvízzé minősíteni egy feltárt forrást, így a tanúsítvány birtokában gyógyfürdői kezelésekre is mód nyílik a központban. A még távolabbi jövőben számítanak a város sportéletéből adódó lehetőségekre, idővel sportrehabilitációs szolgáltatásokat is szeretnének bevezetni.

Legolvasottabb cikkeink