• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Volt egyszer egy tankonyha

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Gratulálok a DOTE tankonyhájához és kívánom, hogy hosszabb távon működjenek, mint mi - írja a szakember.

Érdeklődéssel olvastam, hogy a DOTE Belgyógyászati Intézetében tankonyhát – oktató termet nyit a dietetikai szolgálat. 1999. szeptemberében megnyitotta a Kiskunfélegyházi Városi Kórház a tankonyháját, elsődlegesen a kardiovaszkuláris rehabilitáció betegei részére. Még ez év októberében itt volt nálunk a III. Országos Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Kongresszus, mely keretén belül be is mutattuk a résztvevőknek. Már kb. 3 évvel a megnyitás előtt foglalkoztatott bennünket az a gondolat, hogy a dietoterápia területén történő sok változást meg kell ismerniük a betegeinknek is, amit hatékonyabbá tesz az elméletet kiegészítő gyakorlat. Dr. Nyúzó Bálint kardiológus főorvos ötleteként 1999. májusában kevés pénzből, de nagy elszántságból és a szakma annál nagyobb szeretetével kezdtünk és hittünk a megvalósításban. A sok-sok nehézség és kitartás eredménye lett a mi tankonyhánk, amiről be is számoltunk az Élelmezés Táplálkozás Diéta Rend 1999/2. számában. Ezt követően számos Országos Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Kongresszuson megmutattuk munkánkat, a tankonyha jelentőségeit, előnyeit. Az Élelmezésvezetők Lapja 2001. decemberi számában is szóltunk munkánkról. Tartottunk előadást a kecskeméti ÁNTSZ felkérésére a lakitelki Népfőiskolán. Elhangzott előadásunk Tatán, Miskolcon és az Önök városában, Debrecenben is az Országos Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Kongresszuson.

Egy pár gondolatot összefoglalóként a 10 éves tankonyhai eredményeinkről:

- A beteg a passzív hallgatóból aktív résztvevővé válik, melynek sikerélménye motiváló.

- Interaktív kommunikáció.

- A friss információs elmélet könnyebb befogadása, a gyakorlat segítségével (főleg idősebbeknél).

- Családtag bevonásával a szekunder prevenció a primer prevencióval kombinálódik.

- Konyhatechnikai ötletek, újdonságok, receptúrák cseréje.

- A szociális érzékenység, lehetőségek megismerése, realitása (sokszor a kérdőívek nem hitelesek ezen a téren, mivel sok idős ember szégyenli szegénységét). Itt viszont lehetőség nyílik megismerni kimondatlanul is az adott egyén anyagi helyzetét.

- Az együttes munka stresszoldó is.

- Megismerik a résztvevők a gyógy- és fűszernövények adta lehetőségeket, ízvilágukat, és melyek azok, melyek beépíthetők az adott étkekbe.

- A higiénés előírásokat, az ízléses szervírozást is elsajátíthatják.

- Megismerhetik azokat a sorstársaikat, akik bemutató főzést is tartanak számukra. (Ugyanis egy nagy, 200 fő feletti civil szervezettel a Szív Egyesülettel is kapcsolatban álltunk, hogy minél nagyobb réteget vonzzunk be az egészséges táplálkozást követő emberek táborába, mely a reális célkitűzésen, a fokozatosság elvén, hagyományokat ésszerűen tiszteletben tartó diétás szaktanácsadással egészült ki.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy 2009-ben anyagi okok miatt bezárt tankonyhánk.

Hitünk még van, reméljük pénzünk is lesz hozzá újra, hogy megnyithassuk betegeink és hozzátartozóik számára oly népszerű tankonyhánkat. Az ODSZ elnöke, Kubányi Jolán próbál az időigényes dietetikai munka finanszírozásának is reálisabb, elismertebb pontokat kiharcolni. Ezekben bízva és a pályázati lehetőségekkel élve reménykedünk. Vidéki kisvárosnak mindig kisebbek a lehetőségei, mint a nagyobbaknak, éppen ezért szeretném, ha a tankonyha létrejöttének prioritását a Kiskunfélegyházi Városi Kórháznak meghagynák.

Bajnócziné Tímár Klára
diétás szaktanácsadó