• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Webicina: ma elültetik a nyereményfát

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A lehető legjobb minőségű orvosi információ saját betegségében vagy szakterületén.

Dr. Meskó Bertalan, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum egykori PhD hallgatója nyerte el idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület „Gran Prize" Interdiszciplináris díját Webicina nevű fejlesztésével. A kitüntetett a díj részeként átvett egy, az elismerés szimbólumát jelentő svéd selyemfenyőt, (Pinus Strobus Nana), melyet az 1878-ban alapított Folly Arborétum ajánlott fel, abból a célból, hogy a díjazott egykori alma matere parkjában ültesse el. A „gran" svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. A fát ma ültetik el a DE OEC Tudományos Konferencia Központ – Kenézy Villa parkjában.

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület tavaly alapította a díjat azért, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítményeket ösztönözze. A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés és -fejlesztés illetve oktatás területéről évente egy alkalommal.

A testület pályázatára 47 értékes pályamű érkezett. A bíráló bizottság az újszerűséget, társadalmi felelősségérzetet, fenntarthatóságot, környezettudatosságot, gazdasági hasznosítás potenciálját és a technológiai aspektust is figyelembe véve ítélte oda a 2013-as „Gran Prize" díjat Dr. Meskó Bertalannak Webicina.com nevű pályázatáért. A fiatal szakember 2009-ben végzett Weszprémy díjasként az Általános Orvostudományi Karon, majd 2012-ben szerzett PhD fokozatot Dr. Nagy László akadémikus, egyetemi tanár témavezetésével a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetben a klinikai genomika területén.

A Webicina.com nemzetközi orvosi és e-páciens közösségek bevonásával „kurálja", azaz kézzel válogatja a világ legjobb minőségű közösségi média forrásait 140 betegségben és szakterületen, 20 nyelven ingyenesen. A válogatott dinamikus webes források legfrissebb híreit egy egyszerűen használható, többnyelvű, személyre szabható aggregátoron keresztül is elérhetővé teszi mindenki számára, ugyanis mindenkinek joga van a lehető legjobb minőségű orvosi forrást és információt elérni a betegségében vagy szakterületén a saját nyelvén, személyre szabhatóan és ingyenesen – összegezte Dr. Meskó Bertalan.

Az Egészségügyi Világszervezet által is kiemelt, illetve a Yale, Stanford és Harvard Egyetemeken bemutatott Webicina.com küldetésének tekinti azt, hogy mind a pácienseket, mind az egészségügyi szakembereket bevezesse a biztonságos, ésszerű és hasznos Internet használatba.