• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tétova lépések Somogyban sztrájkügyben

Szakmai írások Forrás: Weborvos Szerző:

Különböző módon gondolkodnak a Magyar Orvosi Kamara felhívása nyomán az október 9-ére, a szakminisztérium elé tervezett demonstrációról a somogyi kórházak dolgozói.

Többen még hivatalos értesítést sem kaptak, pedig Éger István a MOK elnöke a napokban milliós példányszámú, tájékoztató röplap terítését ígérte.

Dr. Andrásofszky Zsolt, a Somogy megyei orvosi kamara elnöke azt mondta: a csütörtökre tervezett demonstráció jelzés értékű, ezért nem a jelenlévők létszáma a fontos, hanem az, hogy a jogállásról szólót törvény visszavonása érdekében minél szélesebb körben képviseljük az egészségügyben dolgozók érdekeit. Azt szeretnénk elérni, hogy a parlament előtt lévő törvényről ne csak az egészségügyi tárca miniszterével, hanem a változtatásra hivatott kormányfővel is tárgyalhassanak.

A megyei orvosi kamara néhány hete szövetséget kötött a sztrájkjoggal is felruházott megyei EDDSZ-el. Holnap újból összeül a megyei egészségügyi intézmények EDDSZ képviselete is és megalakítják a sztájkbizottságot.

Csütörtökre, a pesti demonstráció napjára hívta össze dr. Varga Tamás, Kaposvár város és környéke orvosi kamarájának elnöke a tagságot, hogy meghallgassa a véleményüket, azt hogy meddig mehetnek el az érdekérvényesítésben. Sztrájkkészültséget csak a többség akarata mellett jeleznének az EDDSZ-nek.

A kamara és a szakszervezet képviselőivel tartott tegnap igazgatói tanácsülést dr. Varga Ferenc, a siófoki kórház igazgatója. Elmondta: valamennyi egészségügyi dolgozónak jogában áll részt venni a demonstráción és sztrájkolni, ám a munkájukat el kell végezni, illetve pótolni kell az lemaradást. Az eddigi ismeretei szerint a dolgozók egyharmada hajlandó a demonstrációra. A főigazgató ugyan egyetért azzal, hogy az ágazattal többet kell törődni, ám mint mondta: a realitásokkal is tisztában kell lenni. Különösen az kritikussá váló orvoshiány, a fiatal utánpótlás és egyes szakmák jövőbeni tragikus hiánya aggasztja. A kórházak dolgozói nehezen álltak kötelnék, amikor a véleményükről kérdeztem őket. Volt aki tapintatosan elhárítottan a kérdést, vagy, ha mégis kötélnek állt, óvatosan közelítette meg a témát.

- Annyit tudok, amennyi a tévében elhangzott, illetve egy ismerősöm szólt, hogy sztrájkolnának. Az osztályon azonban még nem beszéltünk róla – nyilatkozta Horváth Lászlóné a kaposvári kórház gyermekosztályának ápolója. Az intézet ápolási igazgató helyettese, Druzsin Józsefné hozzáfűzte - Nem foglalkoztunk még érdemben a témával, hiszen számtalan, az átalakulással kapcsolatos tennivalónk van.

Nagy Tamásné, a mosdósi kórház tüdőosztályának ápolója ugyancsak a tévéből értesült a kamarai tervekről. - Amennyiben lehetőség adódik a megmozdulásra, kollektíven benne vagyunk, és messzemenőkig támogatjuk. Nem a pénzért, hiszen 20 ezer forintért is elvégezném ugyanezt a munkát. Sokkal inkább a feltételrendszer javításáért, mert ami most van az egészségügyben, az már a gátja tisztességes munkavégzésnek - mondta.   Lásd erről még: A teljes cikk