• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

TSO kezelés az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségekben.

A bélférgesség és az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (IBD) – ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa - kapcsolatát az epidemiológiai adatok elemzése kapcsán vetették fel. Azt figyelték meg, hogy az Afrika szubszaharai területén élő lakosság körében rendkívül alacsony az IBD előfordulása, míg a bélférgesség igen gyakori. A fejlett országokban ezzel szemben a férgesség előfordulása elhanyagolható, míg az IBD szignifikánsan nagyobb gyakorisággal fordul elő. A különbség azonban nem magyarázható genetikai különbségekkel, hiszen a fejlett országokban élő fekete lakosság érintettsége megközelíti a kaukázusi típusú populációét.

Korábbi tanulmány igazolta, hogy a bélférgesség fennállása olyan krónikus immunaktivációt okoz anergiával, mely a féregtelenítés után rendeződik (reverzibilis). A bélférgek jelenléte Th2 típusú immunválasz indukcióját okozza. Ez az effektus vetette fel a bélférgek esetleges használhatóságát IBD-ben. Készítményt is fejlesztettek, mely az ostorgiliszta petéjét tartalmazza (TSO – Ovamed GmbH). A Trichuris suis (ostorgiliszta) a sertések béltraktusában élő féreg, mely az emberre mai tudásunk szerint nem patogén, valamint a béltraktusban hosszú ideig életképes és mintegy 500 millió ember hordozza a Földön.

Az eddigi csekély betegszámú vizsgálat alapján objektív vélemény nem mondható a hatásosságával kapcsolatban. Használatának magas ára is határt szab. A szakirodalom jelenlegi álláspontja az, hogy további vizsgálatok szükségesek a terápiás hatás és a biztonságosság megítéléséhez.


Irodalom
Fiasse R, Latinne D. Intestinal helminths: a clue explaining the low incidence of inflammatory bowel diseases in Subsaharan Africa? Potential benefits and hazards of helminth therapy. Acta Gastroenterol Belg 2006;69:418-22.
Summers RW, Elliot DE, Qadir K, Urban JF, Thompson R, Weinstock JV. Trichuris suis seems to be safe and possibly effective in the treatment of inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis 2005;11(8):783-84.

Legolvasottabb cikkeink