• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

JOGVÉDELEM

Szociális ügyek

AZT SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI HOGY NEM ÜTKÖZIK E TÖRVÉNYBE AZ A DOLOG HOGY AZ OROSHÁZI KÓRHÁZ ÉS SZTK RENDELŐJÉBEN MIVEL EGY ÉPÜLETBEN TALÁLHATÓ MINDEN ADAT A BETGEKRŐL BÁRKI SZÁMÁRA ELÉRHETŐ...

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. Törvény szerint orvosi titok: a gyógykezelés során az adatkezelő tudomására jutott egészségügyi és személyazonosító adat, továbbá a szükséges vagy folyamatban lévő, illetve befejezett gyógykezelésre vonatkozó, valamint a gyógykezeléssel kapcsolatban megismert egyéb adat; ehhez kapcsolódik továbbá az egészségügyi  dokumentáció: a gyógykezelés során a betegellátó tudomására jutott egészségügyi és személyazonosító adatokat tartalmazó feljegyzés,  nyilvántartás vagy bármilyen más módon rögzített adat, függetlenül annak hordozójától vagy formájától.


A törvény szerint az egészségügyi ellátó hálózaton belül az egészségügyi és  személyazonosító adatok kezelésére jogosultak:
a) a betegellátó ( a kezelést végző orvos, az egészségügyi szakdolgozó, az érintett gyógykezelésével kapcsolatos tevékenységet végző egyéb személy, a gyógyszerész;)
b) az egészségügyi intézmény vezetője, valamint
c) az intézmény az adatvédelmi felelőse.


Az egészségügyi és személyazonosító adatok kezelése és feldolgozása során  biztosítani kell az adatok biztonságát véletlen vagy szándékos megsemmisítéssel, megsemmisüléssel, megváltoztatással, károsodással, nyilvánosságra kerüléssel szemben, továbbá, hogy azokhoz illetéktelen személy ne férjen hozzá.


Az egészségügyi adatkezelő továbbá az adatfeldolgozó az orvosi titkot köteles megtartani. Az adatkezelő mentesül a titoktartási kötelezettség alól, ha
a) az egészségügyi és személyazonosító adat továbbítására az érintett, illetve törvényes képviselője írásban hozzájárult, az abban foglalt korlátozásokon belül, valamint
b) az egészségügyi és személyazonosító adat továbbítása törvény előírásai szerint kötelező.


A hivatkozott rendelkezések alapján nem tekinthető jogszerűnek az a gyakorlat, hogy egy egészségügyi intézményben kezelt beteg adatai és egészségügyi dokumentációja - a beteg írásbeli hozzájárulása nélkül - olyanok számára is hozzáférhetővé válnak akik nem vesznek részt a gyógykezelés (betegellátás) folyamatában, illetve akiket az adatok megismerésére jogszabály nem hatalmaz fel.


Az egészségügyi intézményben kell hogy legyen betegjogi képviselő, elérhetőségét az intézményben kell kifüggeszteni. Panaszával fordulhat hozzá, amennyiben azonban nem kap megnyugtató választ arra, hogy egészségügyi illetve esetleg személyes adatai milyen módon kerülhettek arra illetéktelen személyekhez, úgy fordulhat az Egészségbiztosítási  Felügyelethez (1132 Budapest Váci út 30., központi telefonszám: 06 1 237
2200, Ügyfélfogadási telefon: 06 1 237 2222) továbbá az Adatvédelmi Biztos  Irodájához (1051 Budapest, Nádor u. 22., Telefon: (+36 1) 475 7186, 475 7100 (9-15 óra között)

Legolvasottabb cikkeink